Neighbourhood The Enchanter 2012

NEIGHBOURHOOD The enchanter

Neighbourhood The Enchanter 2012

Recenserad i OJ 3-12

NEIGHBOURHOOD
The enchanter

The last dinosaurs – The thief interlude – The thief – Nocturne – Johnny the doubter – Song for Gösta (Dedicated to Gösta Rundqvist) – The enchanter part 1 – The enchanter part 2 – Walk with me

Reach Up RUCD002/Plugged/tid 64 min

Kristian Persson trb, Jens Filipsson ts fl, Jonne Bentlöv tp, Edvin Nahlin keyb, Alex Brdarski elb, Sebastian Ågren dr, Efraim Törnfeldt g (1), Sabina Sandri Olsson cello (2 nr), Filip Bekic g (1).
Insp i Stockholm 2011.

Betyg 4: ••••

För ett tag sedan skrev jag om Neighbourhoods debutplatta Maybe tomorrow och konstaterade att jag gärna ville höra fortsättningen. Och nu är den här, gruppens andra cd The enchanter och det är verkligen bra, förtrollande bra.

Huvudarrangören och frontmannen trombonisten Kristian Persson har tillsammans med gruppen tagit ytterligare några kliv framåt och spelar med ett moget självförtroende och en säkerhet som gör att man kan och vågar  vidga spelplanen. Grunden är jazzfunk med en stadig puls i botten men spelad i långa melodiska slingor. Stor tyngd läggs i arren inte minst på ensemblespelet där blåssektionen låter mer storbandsaktig än den faktiskt är.

Laid-back känslan från debutplattan har bytts ut mot en mer framåtlutad och intensiv hållning framförallt på solistsidan, där man flera gånger positivt slår i taket. Jens Filipssons baritonsolo på The thief är märgfullt och bluesbehängt, Jonne Bentlöfs trumpet på The enchanter är både stickigt och övertygande samt Edvin Nahlins mjuka men direktiva elpiano på den själfyllda Nocturne är några av många soloinsatser som sticker ut.

Skivans höjdpunkt är den elegiskt eleganta och mångbottnade Song för Gösta, en hyllning till den allför tidigt bortgångne mångsidige pianisten Gösta Rundqvist som initierade jazzrockgruppen Splash på sextiotalet. Ett stycke som har en vid kolorit vilken subtilt förhöjs av Sabina Sandri Olssons varma och vemodiga cello som följer kompositionen hela den vindlande vägen igenom. The enchanter är en varierad platta som växer med både en bred yta och påtagligt djup.

Jag fortsätter fortfarande gärna att lyssna vidare, för här finns stor potential och mer att realisera.

Ulf Thelander

Annonser
Annonser