New Tide Orquesta: Live in Rio

New Tide Orquesta Live in Rio

HOOB Records CD058 / Border / Tid 63 min.
Per Störby Jutbring bandoneon, Thomas Gustavsson p, Josef Kallerdahl b, Livet Nord violin, Johanna Dahl cello. Insp. i Rio De Janiero, Brasilen 2014.

Föreställ er en sommar i Rio de Janeiro. Föreställ er en fullsatt konsertlokal och kanske till och med att man glimtar en solnedgång och Jesusstatyn. Föreställ er sedan att det kommer upp fem gestalter på scenen, publiken applåderar, de tar upp sina instrument och skapar sedan en helt magisk konsertupplevelse, en upplevelse som tack och lov är förevigad på skiva. Live in Rio är ett mästerverk!
Skivan är inspelad live i Nova Friburgo, Rio de Janeiro, Brasilien, sommaren 2014. Det är en riktigt snyggt producerad skiva, med varmt sound och bevarade nyanser hos de olika instrumenten i New Tide Orquesta.

New Tide Orquesta bildades 1996 i Göteborg av bandoneonisten och komponisten Per Störby Jutbring. Live in Rio blir deras åttonde skiva. De har även turnerat flitigt internationellt och man har kunnat se dem på antingen en rockklubb i Moskva, en jazzfestival i Istanbul, en tangoklubb i Buenos Aires eller en konserthall i Beijing.
Gruppen har ett unikt sound och en egen stil där de blandar modern kammarmusik, minimalism, fri improvisation med hintar av tango. Förutom Störby Jutbring på bandoneon och komposition hör vi Johanna Dahl på cello, Thomas Gustavsson på piano, Josef Kallerdahl på kontrabas och slutligen Livet Nord på violin.
I år har gruppen 20 års-jubileum och de firar detta med att släppa två skivor och först ut är alltså Live in Rio.

Live in Rio inleds med den stämningsfulla The Buffalo Stance. Cello, kontrabas och violin skapar en meditativ klangvärld som sedan bryts av med ett knackande ljud. Ett ljud som utgör en repetitiv rytm, fler instrument ansluter och tillsammans leder de oss vidare in i en pampig harmonik som skulle kunna vara med i ”Lejonkungen”, det är vackert och det är mäktigt. Redan nu kan man konstatera att samspelet är något utöver det vanliga när det gäller teknik, lyhördhet, sound, dynamik. Som grupp lyckas de dessutom presentera Störby Jutbrings musik på ett helt fenomenalt vis.
De fortsätter på det rytmiska spåret i Prelude and Ricercare. Här får bandoneonen en mera framträdande roll och nu griper tangon tag i en! Detta leder sedan naturligt vidare till The Swan Crash Concert: Still Life, helt klart en favorit. På The Blood och The Nausea spelar Livet Nord rakt in i hjärtat, man vill bara brista ut i gråt.

Det är något extra med att lyssna på en liveskiva. Det känns äkta och ärligt på något vis. Inga extra pålägg, inga klippningar hit och dit, man får ta del av just det ögonblicket och den stämningen. Jag önskar att jag hade fått vara där i publiken i Rio de Janeiro, men tack och lov att de spelade in Live in Rio!

Charlotta Andersson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser