NielsLanDokyHumanBehaviour

NIELS LAN DOKY Human behaviour

NielsLanDokyHumanBehaviour
Recenserad i OJ 5-11

NIELS LAN DOKY
Human behaviour

Home sweet home – Poem for a dolphin – Contemplation from a mountain top – Human behaviour – The miracle of you – Summertime – Yellow – Love ocean – Jesu joy of man´s desiring – Rough edges – Where the ocean meets the shore

Bro recordings BRO 011//tid 63 min

Niels Lan Doky p, Jonathan Bremer b, Niclas Bardeleben dr.
Insp i Köpenhamn april 2011.

Betyg 2: ••

Förra året återvände pianisten Niels Lan Doky till hemlandet Danmark efter att ha verkat på den internationella jazzscenen sedan 80-talet bl a.tillsammans med brodern och basisten Chris Minh Doky. Trion på denna platta har funnits i drygt ett år och formerades i samband med återöppningen av jazzklubben Montmartre förra våren.

Både basisten Jonathan Bremer och trumslagaren Niclas Bardeleben är strax över tjugo år gamla och erfarenhetsmässigt rätt oskrivna blad, men potential finns. Doky är förutom erfaren och bred i sitt kunnande en smakfull kompositör med en stark lyrisk ådra. Så förutsättningarna finns att trion kan bli riktigt vass och profilerad, men på debutskivan Human nature vill det sig inte riktigt. Det som saknas är någon form av driv och dynamik, något som leder framåt och berör.

Flera av Dokys kompositioner får en anemisk aura kring sig och går mestadels i stå. Ofta är det vackert och lite stillsamt loungeaktigt men rätt anonymt. Bäst fungerar covermaterialet som Coldplays Yellow och Gershwins Summertime, sämst blir det i titellåten där Björks Human nature mekaniskt manglas ihop.

Kompet är sublimt och lyhört men ger inte Doky det motstånd han behöver, så resultatet blir en anonym fondmusik som man lätt glömmer.

Ulf Thelander

Annonser
Annonser