Nils Økland Band: Lysning & Erlend Apneseth Trio: Åra

Nils Økland Band
Lysning

Hubro (hubromusic.com)
Nils Økland hardangerfiol, viola d´amore, v, Rolf-Erik Nystrøm sax, Sigbjørn Apeland harmonium, Håkpn Mørch Stene perc, vib, elg, Mats Eilertsen b. Insp. i Hoff kirke, Østra Toten, aug 2015 och på Norges musikkhøgskole i Oslo aug 2016.

Erlend Apneseth Trio
Åra

Hubro (hubromusic.com)
Erlend Apneseth hardangerviol, Stephan Meidell baryton akustisk gitarr, livesampling, elektronik, Øyvind Hegg-Lunde dr, perc. Insp. i Duper Studio, Bergen, jan 2017.

Nils Økland är en mästare på hardangerfiol och har i många år förenat folkmusik, konstmusik och experimentell musik. Förutom skivor under eget namn har han också gjort suggestiv musik med trion 1982, även där med Sigbjørn Apeland som kreativt bollplank. Spår av jazz har dykt upp, ibland, som på förra plattan Kjølvatn (ECM), från 2015. Samma band nu och på några spår, inte minst Flukt, finns det ett driv, med bas, trummor och blås som tongivande beståndsdelar. Men jag gillar mer när fiolen får vara ensam eller på de låtar där harmonium och dova slagverk ackompanjerar. Økland har en ton, en känsla, med sitt instrument, som känns helt genuin och egen. Mäktig dronekänsla på Blåmyr, annars är det titelspåret som sticker ut, med en vacker, enkel melodi.

Erlend Apneseth är en betydligt yngre musiker, som också han har hardangerfelan som huvudinstrument. Kolla även upp skivorna Det andra rommet och Nattsongar. Även han vandrar mellan genrer och uttryck, bitvis överglänser han faktiskt den äldre kollegan. Melodierna är kanske inte lika klara, men instrumenten smälter ihop på ett annat sätt. De elektroniska inslagen funkar i de flesta fall, gitarren skapar spännande klanger och andra inslag som en mystisk inspelning av en såg lägger till oväntade färgskalor. Det finns en nyfikenhet i soundet som lockar. Hardangerfiol – inte bara för folkmusikfantaster!

PM Jönsson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54353) [1]=> int(54321) [2]=> int(54013) [3]=> int(54382) [4]=> int(54325) [5]=> int(54329) [6]=> int(54305) [7]=> int(51323) [8]=> int(50803) [9]=> int(54209) }