Nina Baun: Human

nina-baun

Gateway music 02 / www.gatewaymusic.dk / Tid: 43 min.
Frederick Menzies ts ss cl marimba, Jacob Christoffersen p würlitzer org, Thomas Fonnesbœk b, RJ Miller dr, Victor Dybbroe perc, Nina Baun vo, Nina Aagaard backing vo, Sören Baun backing vo. Insp. Köpenhamn 2013.

I grannlandet Danmark produceras en myckenhet jazzmusik av olika slag. Eller musik gränsande till jazzmusiken. Som i denna cd-skiva med sångerskan Nina Baun där hon presenterar musik som hon själv komponerat och textsatt. En del av dessa kompositioner ger intryck av att beskriva ett personligt svårmod. Ett musicerande där det melankoliska framträder tydligare än glädjen av att kunna framföra sin musik. Det för med sig en likformighet i samtliga nummer. Även om de inte är oskickligt utförda så hade det varit mer intressant att höra Nina Baun sjunga musik av flera kompositörer. Den sorgsna tonen förstärks av att hastigheten (eller avsaknaden av densamma) utförs genomgående i stort sett i samma tempo, avsett melodi. Rytmen får inte det flyt den behöver för att understryka det budskap som skulle kunna signalerats. Hennes medmusikanter ansluter naturligt till attityden vilket inte gör produkten mer glädjefylld. Det förefaller på sina ställen som om det är väldigt tungt att genomföra projektet. Som om det vore en lång, brant uppförsbacke att bestiga. Men musikerna i ensemblen är skickliga på respektive instrument. Och det är troligt att Nina Baun kan åstadkomma mer än vad hon gör här. På något sätt påminner hennes sång om 1960-talets milt utmanande pop-sångerskor utan att därför ange något särskilt namn. Det hade exempelvis vore intressant att få höra mer av Frederick Menzies tenorsaxspel i de nio melodierna. Även pianisten Jacob Christoffersen borde fått litet mer utrymme. Hans pianospel lyfter skivan i övrigt och gör musiken mer attraktiv.

Leif Wigh

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54787) [1]=> int(54639) [2]=> int(51323) [3]=> int(54735) [4]=> int(54715) [5]=> int(54566) [6]=> int(54541) [7]=> int(54790) [8]=> int(50803) [9]=> int(54707) [10]=> int(54731) [11]=> int(54382) }