Østergaard Art Quartet: More Stories from the Village

Boogie Post Recordings BPCD 022 / www.boogiepost.com / Tid: 38 min.
Kasper Tranberg co, tp; Per Jørgensen vo, tp, darabouka; Marc Ducret g; Michala Østergaard-Nielsen dr, perc. Insp. Nasjonal Jazzscene Oslo, The Village Recording Vanløse, oktober 2014.

Den danska slagverkaren Michala Østergaard-Nielsens internationella kvartett, med den originella sättningen två trumpeter, gitarr, röst och slagverk, skapar en konstfull och återhållsam, men samtidigt uttrycksfull och spänningsladdad improvisationsmusik. En fri och öppen musik utan yttre åthävor men med poetiska kvaliteter.

Låten Hunting har som titeln anger ett uppdrivet tempo, annars manar musiken genomgående till ett lyssnande inåt.
Det är musik där stilelement och faktur känns igen från europeisk impro och modernistisk konstmusik, men det finns även drag av folkmusik, som i låten Storytime. Beröringspunkterna med jazz ligger på det rent improvisatoriska planet. Att skapa i stunden.

Michala Østergaard-Nielsen har utvecklat ett mycket smakfullt och lyhört finlir och hon dominerar aldrig. Den franska gitarristen Marc Ducret är mästerlig och får en feature i låten The Guitarplayer. De skickliga trumpetarna Kasper Tranberg och Per Jørgensen kompletterar varandra och vet att använda instrumenten på ett klangligt utforskande sätt. Det blir aldrig överflödigt. Den sistnämnda använder också sin röst på ett effektfullt sätt. Helheten med kvartetten blir väl avvägda ljudlandskap med en viss dramatik.
Østergaard Art Quartet har funnits sedan 2009 och det här är den andra skivan. Ett resultat av deras nordiska turné 2014.

Roger Bergner

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser