PAAVO – Cançó del Paó


Recenserad i OJ 2-10

Paavo
Cançó del Paó

Passage – These worlds are also games – Grus blir guld blir grus – Carves out – Lilla – Visan – Canter – O virgo miserere mei.

Found you recordings FYR 013/, tid 49 min

Sofia Jernberg vo, Cecilia Persson p, Nils Berg ts bcl, Marcelo Gabard Pazos as bars, Thomas Backman cl as bars, bars, Clas Lassbo b, Gustav Nahlin dr xyloph.
Gäster: Erik Strandberg tp, Fredrik Ljungkvist cl, Alberto Pinton fl cl bcl bars. Insp i Stockholm i augusti 2009.

••••

Så sjunger påfågeln ånyo med katalanska förtecken, livfullt och klangrikt sin musik med många bottnar och våningsplan. Här nu med sin andra cd. Fantasifull och glädjespridande med täta och inspirerande tonduschar.

Sofia Jernberg och Cecilia Persson har verkligen skapat en mycket fin och spännande förening av yngre musiker. Och deras musik är oerhört personlig därtill och liknar ingenting annat vid en snabb genomgång i minnet. Sofia Jernbergs medvetna och oblyga sångsätt, med en röst som rör sig med yttersta känsla för dynamikens lagar. Den är egentligen vältränad och ekvilibristisk till karaktären men skakar sannolikt rejält om i huvudet på en traditionell jazzlyssnare. Rösten är vackert smeksam men ibland hård och kravfylld. Cecilia Perssons pianospel har tidigare berömts och här framstår det som ännu klarare och mer briljant med sin vackra rika och mångfärgade fjäderdräkt i sitt sökande och med berått mod flanerande attityd.

Vid estradframträdanden inför publik har Paavo väckt stormande bifall. Och blåsarna Nils Berg, Erik Strandberg Thomas Backman och Alberto Pinton har spelat långa inspirerande tonvändor. På cd är det svårare att tolka vem som gör vad. Men även i cd-form imponerar allihop med sina inkännande toner. Sofia Jernberg och Cecilia Perssons grupp har sedan första cdn publicerades åstadkommit både uppståndelse och diskussioner i vida sammanhang. Paavos, musik som de båda komponerar tillsammans samt var och en för sig, är mycket säregen och originell. Paavo är på sätt och vis en enskild fågel i centrum av en flock av skickliga unga jazzmusiker, verksamma i det geografiska område som benämns Sverige.

Inte för att förringa någon men gruppen Paavo med sin artegna musik, sin klangfärg och uttryck är en samling musiker styrda av Jernberg och Persson som spelar förbluffande tonskapelser. Gruppen har egna formler, möjligen också en och annan kod som styr verksamheten.

Men så stiger saxofonisten Fredrik Ljungkvist in i ensemblen och anpassar väl sitt personliga saxofonuttryck till Paavo och dess krav med ett utlopp av toner och formar ett alldeles utmärkt resultat. Den klang som arrangemangen förelägger blåsarna är oerhört kunnigt utförda. Det är märkligt medveten och mogen musik som Paavo-Jernberg-Persson exekverar samt tydligare och mer välbalanserad nu än tidigare. Musiken till spår 8 är komponerad av Johannes Tinctoris (1431-1511).
Dock – cd-konvolutet är svårläst (förstoringsglas avkrävs den intresserade) genom sin fängslande formgivning.

Men cd-skivan anbefalles utan tvekan!

Leif Wigh

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54382) [1]=> int(54541) [2]=> int(54566) [3]=> int(51323) [4]=> int(50803) [5]=> int(54731) [6]=> int(54707) [7]=> int(54787) [8]=> int(54735) [9]=> int(54639) [10]=> int(54715) [11]=> int(54790) }