PACESearchlight

PACE Searchlight

PACESearchlight
Recenserad i OJ 4-13

 

PACE
Searchlight

Searchlight – Murphy’s lag – Får jag – Bartok’s playground – Figur – William – Cinema – På institution – Distant valleys – En liten en

Playing with music PWM 11/playingwithmusic.se/Border/tid 59 min.
Elin Larsson ts ss bars, Adam Forkelid p, Pär-Ola Landin b, Christopher Cantillo dr.

Insp i Bromma aug 2012.

Betyg 3: •••

En kvartett personliga musiker som samlats under ett gruppnamn som man kan gissa ställts samman av första bokstaven i deras förnamn. Därmed också ett delat ansvar för musikens inriktning, tänker jag. Av det som spelas har Forkelid skrivit fem stycken, Landin tre och Larsson två. Musiken drar därmed åt lite olika håll. Så är Searchlight ett vackert och rätt stillsamt tema av Forkelid, medan efterföljande Murphy’s lag, skrivet av Larsson, är ett betydligt brötigare och friare stycke.

Sedan kommer Landins fina ballad Får jag. Tre olika temperament och varierad musik. Spretigt kanske man kunde tycka, men det hela hålls ihop av personligt och egensinnigt spel av hela kvartetten. Elin Larsson spelar mest tenorsax, kraftfullt och med en trevligt raspig ton som vanligt.

Sopransaxen plockas fram i ett lyriskt tema av Forkelid kallat Figur. Bullrig baryton i den egna På institution. Återigen anar man en mera otålig och lätt förbannad känsla i Larssons egna musik. Institutionen ifråga är knappast ”Peddan” på universitetet! Känsligt och rytmiskt säkert basspel från Landin och jag gillar hans lätt haltande William, bluesigt och återhållet dramatiskt. Kanske en hyllning till instrumentkollegan Parker?

Forkelids piano är eftertänksamt och ofta vackert precis som flera av de melodier han skrivit. Cantillo har stor bredd och variation i sitt spel, från försiktigt markerande i de lugnare partierna till hårtslående när det behövs. En fin kvartett som riktar sökljuset mot den inre världen och den musikaliska fantasins domäner.

Jan Strand

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54715) [1]=> int(51323) [2]=> int(54566) [3]=> int(54790) [4]=> int(54707) [5]=> int(54541) [6]=> int(54382) [7]=> int(54639) [8]=> int(54787) [9]=> int(50803) [10]=> int(54735) [11]=> int(54731) }