Paul Weston – A life in music


Recension från OJ # 2 – 2009

JSP’s utgivningar är något av ett universitet i jazz, blues, folksongs och gospel. Paul Weston var bara ett känt namn för mig – nu får jag lära. Ju mer jag spelar denna JSP-box, desto större blir förvåningen över att Weston inte finns med i varken ”Myggan” eller Sohlmans musiklexikon. Nätet kan man söka på, men jag föredrar helt enkelt att anlita ett livs levande musiklexikon, nämligen Vincent Nilsson – trombonist och arrangör.

Vincent berättar: ”Paul Weston var för mig en av de sanna mästarna i att orkestrera mjukt och fylligt (softa voicings). För en trombonist med intresse av ”sweet trombone” bereds åtminstone två av mästarna gott utrymme i Westons arrangemang. Dessa är Joe Howard och Bill Schaefer, som medverkar i denna box. Även Ella Fitzgerald sjöng till Paul Westons orkester och arrangemang i Norman Granz-produktionen Irving Berlins Songbook med låtar som Cheek to cheek, Blue skies och Puttin’ on the Ritz.”

Konstigt nog är Ella ej med i denna box, men visst är den mycket innehållsrik ändå med en stor kavalkad av jazzstukad underhållningsmusik. Örongodis kryllar det av, men med hjälp av fjärrkontrollen hoppar jag över det alltför smetiga….

Daisy Bell, som sjungs av Dinah Shore (RCA 1941), känner vi igen som en Bicykel gjord för två. Margret Whitings framförande av It might as well be spring, i skönt arrangemang till Paul Westons orkester, tillhör höjdpunkterna. Det gäller även Marta Tilton och Johnny Mercer i A fine romance. The freedom train med Peggy Lee, Margret Whiting, Benny Goodman och Pied Pipers (låter ungefär som Flickery Flies) är ett lysande exempel på Westons arrangörskonst.

Detta var bara några exempel ur den mångfald av musik boxen innehåller. De sistnämnda spåren är på Capitol, men 1956 övergick Weston till Columbia med artister som t ex Doris Day och Norman Luboff Choir. Ett Columbia-album Mood for twelve med jazzsolister som t ex Barney Kessel, Ted Nash och Ziggy Ellmann är komplett och fyller hela huset med fin jazzmusik.

Sista spåren är skickligt gjorda musikparodier med paret Jonathan och Darlene Edwards. Bakom Jonathan och Darlene Edwards döljer sig Paul Weston och Jo Stafford som ju var ett par. Jag har blivit mycket god vän med denna innehållsrika box. Den rekommenderas varmt.-

4 cd-box, JSP Records, JSP957, total speltid: 6 tim 14 min

Medverkande: Lee Wiley, Dinah Shore, Johnny Mercer, Margaret Whiting, Betty Hutton, Jo Stafford, Martha Tilton, Benny Goodman, Peggy Lee, Doris Day, Dean Martin, Judy Garland, Sarah Vaughan, Barney Kessel, Ziggy Ellmann, Bill Schaefer, Joe Howard m fl

Annonser
Annonser