GuidelinesPerThornberg

PER THORNBERG Guidelines

GuidelinesPerThornberg
Recenserad i OJ 6-11

PER THORNBERG
Guidelines

Thoughts – Pablo – Guidelines – Circles m fl

Thornberg’s Music Production TMP CD 009/tid: 46.39

Per Thornberg ts  p, Linnea Olsson cello  voc, Gicken Johansson b. Övriga medverkande: Jenny Johansson fl, Martin Söderlund, tb, Peter Söderberg, röst, Adam Forkelid p, Kristofer Johansson dr, Calle Rasmusson dr och Per Sjödin g.
Insp i Rydslund, Halland 2011

Betyg 3: •••

Halmstadsaxofonisten Per Thornberg fyller snart 50 år, men fortsätter att utvecklas. Solistiskt känns det som om han vågar mer, oftare lämnar skalornas trygghet och i sina bästa stunder låter som doldisen Larry Schneider, känd som Bill Evans tenorist. Senaste albumet fokuserar dock på kompositionerna och liknar en ”sampler” med en bred stilblandning.

Bara inledande balladen Thoughts och Pablo blir renodlad jazz – medryckande hammondsväng med Kjeld Lauritzens kvartett som turnerade i Halland i våras. Jag fastnar även för Paintbox-Linnea Olssons skönt udda röst som ger liv till fyra av de fem tonsatta dikterna av Rainer Maria Rilke (1875–1926), särskilt titelmelodin och popfusionlåten Circles.

Majoriteten av styckena är lugna och/eller spelas på duo, ofta med Thornberg på piano, och där saknar jag soloinsatser. Som helhet blir det aningen för spretigt för min smak och mer en dokumentation av 2010 än en framåtblickande konstnärlig vision.

Martin Erlandsson
Hallands Nyheter

Annonser
Annonser