Quinsin Nachoff’s Flux: Path of Totality

Whirlwind Recordings (whirlwindrecordings.com)
David Binney as, c-melodys, Quinsin Nachoff ss, ts, Matt Michell p, prophet6, synt, novachord, harpsichord, Estey pump harmonium, Kenny Wollesen dr, Nate Wood dr. Insp nov–dec 2016 och sept 2017 i Calgary och New York.

Visst är det väl ändå underbart att vi i denna – superdupersocialamediainternetglobala – värld fortfarande har musikaliska dialekter. ”New York” kände jag direkt när jag satte på denna musik utan att veta. Quinsin Nachoff är visserligen från Montreal, men bor sedan länge i New York. Hans grupp Flux bjuder på en komplex musik med många lager, men är inte fullt så speedad som exempelvis Tim Bernes musik. Låtar med starka melodier saknas här, men det myllrar av påhittiga och kluriga melodirytmiska upplägg. Ett underbart undantag dock är den vackra, långa och rogivande Toy Piano Meditation (naturligtvis en flirt med John Cages Suite for Toy Piano) som med mäster Matt Michell vid pianot blir magisk. Lyckas man få med honom som pianist i sin grupp har man sitt på det torra.

Jag har alltid gillat mindre, improviserande grupper som saknar piano, bas eller trummor. Det öppnar ofta upp uttrycken och musikerna kan inte alltid förlita sig på inövade licks och roller. På dessa två cd:s så varierar sättningarna lite mellan låtarna, från kvartett till tentett, men i grunden är nog Flux en kvintett med två saxar, piano och två trumslagare. Spännande. Av de två trummisarna vill jag särskilt nämna Nate Wood som påminner om vår egen Andreas Werliin. Tungt och plastiskt med ett vansinnigt sväng. Jag ryser. Jag myser.
En fullmatad dubbel-CD som jag gärna rekommenderar. Den är bra.

Per-Åke Holmlander

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(11) { [0]=> int(54013) [1]=> int(54329) [2]=> int(54566) [3]=> int(51323) [4]=> int(54209) [5]=> int(54305) [6]=> int(50803) [7]=> int(54353) [8]=> int(54541) [9]=> int(54382) [10]=> int(54325) }