ramsby_berghe.jpg

Ramsby & Berghe Trio – Du har blivit stor nu [en kamp!]

ramsby_berghe.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 Recension från OJ # 6 – 2008

I våras hörde jag Nina Ramsby på Debaser i Malmö vid en hyllningskonsert för Nina Simone. Nina Ramsbys sång- och spelkonst gjorde ett mycket starkt intryck på mig. Kanske hade jag för stora förväntningar när denna skiva, efter upplevelsen på det bejublade framträdandet, hamnade på min skivtallrik.
Nina överraskade Ludvig vid ett speltillfälle med trion, med att ha satt text till en av hans kompositioner. För Nina blev det fler gästspel och varje gång fick Ludvig sina kompositioner textsatta och ibland även med nya melodier. På detta inspirerande sätt föddes samarbetet år 2007. I vintras beslöt man att satsa fullt ut på denna grupp och fortsätta söka nya vägar för jazzen. Det har blivit turnéer till stora festivaler och mindre scener båda i Sverige och utomlands.
Ludvig Berghes omfångsrika pianoslingor bildar med Daniel Fredrikssons trummor och Lars Ekmans bas ett vackert mönster i en trio som för oss in på nya musikaliska områden. Visst flyter musiken och svänger bitvis, men det blir ibland oharmoniskt i detta sammanhang.
Multiinstrumentalisten Nina Ramsby pratsjunger sina texter på stockholmska och tar då och då till klarinetten, basklarinetten eller oftast kornetten och då minns man Chet Baker. Nina liknar ingen annan sångerska. Rösten är innerligt närvarande, men när kompet öser på blir det ofta stökigt och Ninas stämningsfulla och sårbara sång suddas ut. Sämst når mig Här inne eru kvar! och min favorit är Och alla dom andra med fulländat komp. Omslaget är fantasifullt utformat i ”Bolibompa-stil”, så långt från Blue Note-design man kan komma.
Jag plockar fram skivan Visorna där Ninas mästerliga sätt att tolka Fredmans epistel nr 72 tydligt kommer fram. På denna skiva saknar jag lite av magin och kanske det hade varit bättre med en liveinspelning både för trion och Nina. I den musikformen hjälper ofta publiken till att temperaturen höjs och då kan budskapet från våra främsta jazzmusikanter bättre nå fram.

Nu väntar tiden – Här inne eru kvar! – Om ett tag får vi ro (ett brev) – Du har blivit stor nu (en kamp!) – Och alla dom andra – Du och jag e på väg igen – Stiltje (välj det som för dig framåt) – vi flyger in i solens ljus – Nu vandrar jag iväg bort – Ere sant, ere sagt? – (Jag hör) din tankes röst

Moserobie Music Production MMPCD062, distribueras av Bonnieramigo/tid 72 min

Nina Ramsby voc, cl, bcl, corn, Ludvig Berghe p, Daniel Fredriksson dr, Lars Ekman b. Insp i Stockholm maj/juli 2008

 

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(50803) [1]=> int(54790) [2]=> int(54880) [3]=> int(55161) [4]=> int(54382) [5]=> int(55167) [6]=> int(54735) [7]=> int(54968) [8]=> int(55149) [9]=> int(54566) [10]=> int(54787) [11]=> int(51323) }