Sahib Shihab: Sentiments

Storyville (storyvillerecords.com)
Sahib Shihab bs, ss, altfl, Niels-Henning Ørsted Pedersen b, elb, Kenny Drew p, Jimmy Hopps dr. Insp. Köpenhamn mars 1971.

Köpenhamnsetiketten Storyville släpper tre klassiska album från sina arkiv i remastrade versioner på 180 gram vinyl: Charlie Parker In Sweden 1950, Ben Websters Plays Ballads och Sahib Shihabs Sentiments.
Amerikanska kompositören, saxofonisten och flöjtisten Sahib Shihab (1925-1989) var desillusionerad av raspolitiken i USA och flyttade till Paris 1960 och under de närmaste åren turnerade han i Europa med Quincy Jones storband och Kenny Clarke/Francy Boland Big Band. Han arbetade ofta i Sverige, det är Shihab vi hör i brassektionen på Lill Lindfors och Svante Thuressons Nygammal vals (Sveriges bidrag i Eurovision Song Contest 1966) och han medverkade även på Bengt-Arne Wallins Old Folklore In Swedish Modern (Dux, 1962) Sentiments spelades in 1971 i Köpenhamn och i kompet sitter danska basisten Niels-Henning Ørsted Pedersen, pianisten Kenny Drew och trummisen Jimmy Hopps. Shihab har skrivit flertalet av albumets låtar, Companionship är skriven ihop med Niels-Henning Ørsted Pedersen och Extase är skriven av Kenny Drew. Uttrycket är genomgående en dynamisk smältdegel, modal jazz varvas med hardbop där inslag av latinska och österländska rytmer på flera spår är tongivande. Flera av låtarna är inspirerade av Shihabs resor runt om i världen, Ma’Nee bygger på en tunisisk folkmelodi och Rue de la Harpe bygger på mötet med musiker i det latinska distriktet i Paris. Spännande brytningar kommer i titelspåret då jazzrytmerna förenas i ett skönt beatbaserat flow med Jimmy Hopps i rampljuset. Companionship är hårresande vacker med Shihab på surrande altflöjt och Ørsted Pedersen på distinkt bas i stark symbios, en annan pärla är spirituella The Call som bygger på en enkel melodi i 5/4-dels takt som efter det inledande temat raskt utvecklas till organisk free-form. Sentiments är en dyrgrip i original och nyutgåvan släpps i en ytterst begränsad upplaga av Storyville. Stor bonus är nyligen bortgångne fotografen Jan Person levande fotografier från sessionen.

Patrik Sandberg

Annonser

4 svar

 1. Hej, intressant recension, men den innehåller många fel. Sahib Shihab flyttade till Köpenhamn först 1964. Han flyttade till Europa 1960. Bodde först i Paris och sedan i Stockholm. Han var född 1925, inte 1929. Och trummisen heter Jimmy Hopps. Inte Jimmi.

  1. Hej Mårten

   Inte bra, inte bra. Stort tack för dina påpekanden. Nu har jag ändrat i texten.

   Allt gott,
   Johan
   – webbredaktör, orkesterjournalen.com

 2. Bra att recensionen blev ändrad, men det är fortfarande sanslösa fel i texten. En OJ-skribent borde väl veta skillnad mellan träblås och brass? Sahib Shihab spelade flöjt, ett träblåsinstrument, inte ett brassinstrument. Dessutom var han solist med Lill Lindfors och Svante Thuresson i melodifestivalen 1966. Finns att se på YouTube. Skribenten har ju ingen som helst aning om vad han skriver!!! Den här recensionen är pinsam. Sahib Shihab var verksam på flera folkhögskolor i Sverige i många år. Saxofonisten Jonas Knutsson hade Shihab som lärare. Likaså gitarristen Andreas Pettersson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54382) [1]=> int(54209) [2]=> int(51323) [3]=> int(54013) [4]=> int(54325) [5]=> int(54321) [6]=> int(50803) [7]=> int(54305) [8]=> int(54353) [9]=> int(54329) }