SamRivers

SAM RIVERS / DAVE HOLLAND, /BARRY ALTSCHUL Reunion: Live in New York

SamRivers

Recenserad i OJ 6-12

 

SAM RIVERS / DAVE HOLLAND, /BARRY ALTSCHUL
Reunion: Live in New York

9 spår på 2 cd. Cd 1 (Part 1–5), cd 2 (Part 1–4)
PI recordings PI45/Forsyte/tid 87 min
Sam Rivers ts ss fl p, Dave Holland b, Barry Altschul dr.
Insp i New York 25 maj 2007.
Betyg 3: •••

En konsert jag ömt vårdar minnet av är Sam Rivers med trio (Dave Holland bas och cello, Steve Ellington trummor) på Fasching 1980. Det var en levande lektion i fritt samspel. Gruppen improviserade i längre sjok, som sviter nästan. Rivers vandrade mellan sina instrument: piano, flöjt, tenor- och sopransax. Och när det föll honom in bjöd han på gutturala utbrott.

En konsert med Rivers var, för att tala med nutidens största klyscha, en resa för både musiker och åhörare: ibland knölig och jobbig, men alltid värd besväret.

Steve Ellington hade då ersatt Barry Altschul, som tillsammans med Holland utgjort Rivers klassiska 70-talstrio. Tyvärr är den bristfälligt dokumenterad på skiva. Men på denna nyutkomna cd inspelad 2007 återförenas trion efter tre decennier.

När Rivers dog förra året, 88 år gammal, hade han lämnat New Yorks frijazzscen för en pensionärstillvaro i Floridas fuktiga värme. Men skivan visar att han ännu vid hög ålder hade kvar mycket av sin vitalitet och skaparkraft. Musiken här är helt fritt skapad – inga repetitioner, inga skrivna noter. Det är som att återuppleva Fasching för 32 år sedan.

Resultatet är bitvis lysande med Holland som mästerligt sammanhållande kraft. Men det är också ofrånkomligt att här finns longörer – därav betyget. Denna musik gör sig trots allt allra bäst live. Ändå är det en skiva jag varmt rekommenderar.

Jörgen Östberg

Annonser
Annonser