SamuelBlaserConsortinmotion

SAMUEL BLASER Consort in Motion

SamuelBlaserConsortinmotion
Recenserad i OJ 5-11

SAMUEL BLASER
Consort in Motion

Lamento della Ninfa – Reflections on Piagn´e Sospira – Reflections on toccata – Passaglia  – Ritornello – Si Dolce è l`tormento – Balletto secondo – Retirata – Reflections on vespro della beata vergine – Ritornello – Il ritorno d´ulisse in patria Alto Quattro scène II.

Kind of blue KOB 10046/tid 58 min

Samuel Blaser tb, Russ Lossing p, Thomas Morgan b, Paul Motian dr.
Insp  i New Jersey 29 december 2010.

Betyg 3: •••

Den relativt unge trombonisten Samuel Blaser ordnar med en ordentlig utmaning i och med den här cd-skivan som är hans femte utgåva. Han har tagit till sig musik från italienska tonsättare som var verksamma i gränslandet mellan renässans- och barockmusik. Som synes av melodiförteckningen härleds musiken till Monteverdi, Frescobaldi och Marini. Namn som förekom på 1600-talet. Den musiken omformar Blaser här och väver in egna jazzmusikaliska idéer.

Och resultatet är spännande även om man får ta sig ordentligt med tid för att följa tonslingorna ned i det förflutna för att sedan mödosamt åter uppstiga till nuet. Blaser har en ytterst attraktiv ton i instrumentet och han kommunicerar väl med medmusikanterna. De svarar väl upp mot hans påståenden och Paul Motian reflekterar över sitt slagverk, med att kommentera eller understryka det Blaser framför, med vaksam energi. Genomgående är det försiktig musik, återhållen och reflekterande utan smekningar medhårs. Pianisten Russ Lossing är väl den som mest kraftfullt aktiverar sig i denna märkligt intressanta blandform.

Thomas Morgan styr ibland tempot för att straxt därefter överge den fasta rytmen och istället vandra iväg på egna vägar i denna fantasifulla edition musik.

Leif Wigh

Annonser
Annonser