SarahRiedel EmilPippi

SARAH RIEDEL, GEORG RIEDEL, ÖRJAN FAHLSTRÖM/NORRBOTTEN BIG BAND Emil, Pippi, Karlsson & Co

SarahRiedel EmilPippi
Recenserad i OJ 6/13

 

SARAH RIEDEL, GEORG RIEDEL, ÖRJAN FAHLSTRÖM/NORRBOTTEN BIG BAND
Emil, Pippi, Karlsson & Co

Sommaren är min – Mors lilla lathund – Kalle Teodor – Lille katt – När mamma var liten – Alla vi barn I Bullerbyn – Sjörövar-Fabbe – Hujedamej, sån’t barn han var! – Varför och varför? – Världens bästa Karlsson – Idas sommarvisa

Naxos 8573182 / 36 min
Sarah Riedel voc, Georg Riedel b, Örjan Fahlström dirigent, Norrbotten Big Band
Insp 19-20 nov 2012, Kulturhuset i Luleå

Betyg 3: •••

Georg Riedel har komponerat ett stort antal slitstarka melodier och barnvisor genom åren. Många lyssnare i Sverige känner till dessa sånger väl och kanske framkallar sångerna en rad associationer till barndomen, genom vilka musiken åter får liv och genom minnena minns vi också musiken.

Att närma mig dessa barnvisor som en neutral lyssnare verkar därför vara en lika stor utmaning som att ge en nyanserad och analytisk bild av min egen barndom. Georg Riedels sånger för barn är trallvänliga och anpassade för barns röster, med inte alltför stort tonomfång och tydliga tematiska repetitioner som gör dem lätta att minnas och sjunga med i.

På denna skiva har Riedel arrangerat elva av sina kompositioner för storband och musiken framförs av Norrbotten Big Band och Sarah Riedel som sångsolist. Jag finner att hennes berättande och rättframma tolkningar av melodi och text passar just barnsånger bra. Låtarnas storbandsarrangemang är skrivna i en stil som passar originalkompositionernas uttryck och är framförda fint av Norrbotten Big Band. Jag funderar dock över målgruppen för skivan, jag skulle inte lyssna på detta album som vuxen. Inte heller skulle jag välja en skiva med storbandsarr att lyssna på tillsammans med barn.

Jag tror att denna musik kommer mer till sin rätt i ett livesammanhang när barn kan se alla spännande instrument och få uppleva den visuella effekten av ett storband.

Sunniva Brynnel

Annonser
Annonser