Schlippenbach Trio: Warsaw Concert

Intakt Records CD 275 / www.intaktrec.ch / Tid: 57 min.
Evan Parker ts; Alexander von Schlippenbach p; Paul Lovens dr. Insp. Ad Libitum Festival Warsaw, Polen, 16 oktober 2015.

Den här trion är välbekant för de flesta som tycker om europeisk friformmusik och den har funnits sedan tidigt 70-tal. För den som inte vet bör det nämnas att alla tre är verkliga ”veteraner” och stilbildare inom genren och Schlippenbach och Parker var dessutom med redan på 60-talet och skapade musikformen. Denna inspelning från Ad Libitum-festivalen i Warszawa förra hösten är ett starkt ljudande och mycket övertygande bevis på hur vital denna trio och deras musik fortfarande är! Det här är musiker som kommunicerar på högsta lyhörda nivå. Inget har bestämts på förhand, man sätter bara ingång och spelar. Det händer saker hela tiden i musiken och den har en nerv som gör att man lyssnar på ett vaket och delaktigt sätt.

Det är en kollektivt skapad musik, där alla får det utrymme de behöver. Ibland drar musiken mer åt jazzhållet vilket Schlippenbach förklarar: ”The paraphrases of particular jazz themes, like embedded particles, should not be understood as quotations. They are reference to our history, creating contrasts and also serving as an springboard for further development”.

Det är så trion spelar, väl medveten om jazztraditionen, men samtidigt är de öppna för att utforska alla möjligheter som finns därutöver och inte fastna i någon ”tradition”. Parker är en av mina favoriter bland de europeiska saxofonisterna, i synnerhet då han som här spelar tenorsax. Hans spel bär i sin hårda ton, reminiscenser från den sene Coltrane. Schlippenbach pianospel rymmer så mycket, influenser från både jazz och modernistisk konstmusik. Lovens trumspel är helt igenom hans eget. En given skiva för den som väl känner trion, men också något att börja med för att kanske sedan leta sig bakåt och upptäcka en fantastisk värld av fri improviserad musik!

Roger Bergner

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54968) [1]=> int(54382) [2]=> int(54566) [3]=> int(55161) [4]=> int(55149) [5]=> int(50803) [6]=> int(54787) [7]=> int(51323) [8]=> int(54735) [9]=> int(54880) [10]=> int(54790) [11]=> int(55167) }