SevalIknowyou

SEVAL: I know you

SevalIknowyou
Recenserad i OJ 3-11

SEVAL
I know you

I know you – Maybe it´s too late – I won´t go – I went – Three note song – This house – Just don´t listen – Everybody shows

482 music/cd och vinyl/tid 43 min

Emil Strandberg tp, Fred Lonberg-Holm cello, David Stackenäs g, Patrik Thorman b, Sofia Jernberg vo.
Insp i Stockholm 2009.

••••

Det här var en cd med överraskande och mycket intressant musik. Helt igenom komponerad av Chicagocellisten Fred Lonberg-Holm för den för övrigt helsvenska gruppen Seval.

Musiken var till en början instrumental men textsattes av kompositören på förslag av Sofia Jernberg. Och det måste sägas med ett lysande resultat som följd. Orden ligger väl till för henne liksom melodiken. Även om det här är en sångerska med ständigt fascinerande utspel så är det sällan som hennes stämma klingat så ljuvligt, mjukt och sensuellt som här. Med försiktig attack tar hon tag i stavelserna och formulerar dem omväxlande i raka eller glidande tonföljder. Ibland försiktigt, nästan intimt talande men i övertygande melodiska fraser. Hennes stämma blandar sig dessutom mycket väl med både trumpeten, gitarren och cellon.

Även Emil Strandbergs spel är till fullo övertygande. Han demonstrerar också en stark formuleringsförmåga ibland med den specifikt vilset pratande tonattack han uppvisar i instrumentets lägre register. För att därefter plötsligt spela i en närmast klassisk attityd till jazztraditionen med påkopplat swingflyt. David Stackenäs gitarrspel är inte mindre intressant. Det är visserligen litet återhållet men fullt uttydbart och klingar rikt över cellons toner frambragta med stråke.

Även Patrik Thormans basspel löper väl in i ensemblespelet. Ibland med walkingspel och i andra stunder i spänstig dialog med de övriga. Fred Lonberg-Holms cellospel är i vissa partier närmast förödande vackert. Övertygande och tonalt klingande i mjukt kolorerade pastellfärger. Dessutom är hans kompositioner vackra och mycket melodiska.

En skiva som rekommenderas!

Leif Wigh

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54382) [1]=> int(54790) [2]=> int(54968) [3]=> int(55149) [4]=> int(54787) [5]=> int(55161) [6]=> int(50803) [7]=> int(54880) [8]=> int(54566) [9]=> int(54735) [10]=> int(51323) [11]=> int(55167) }