Silje Nergaard: For You a Thousand Times

Okeh (Sony)
Silje Nergaard voc, loops, Andreas Ulvo keyb, Audun Erlien b, Wetle Holte dr, perc, Håkon Aase vi, Mathias Eick tp, Sidiki Camara perc, Håkon Kornstad sax m fl. Insp. i Nabolaget Studio, SUS, Studio Dur og Moll, Oslo.

Silje Nergaard har levererat bra musik sedan debuten 1990 med Tell Me Where You’re Going. Ändå har den svenska publiken och kritikerkåren ignorerat henne lika mycket som de struntat i Rebekka Bakken, Torun Eriksen och Beate S Lech. Fråga mig inte varför, det här är ju norska sångare och låtskrivare som gör slick, elegant och komplex jazz med närhet både till pop och soul. Dessutom med få, om ens några, svenska motsvarigheter.

Detta fjortonde studioalbum håller sedvanligt hög klass både vad gäller låtar, framförande och inspelning. Anslaget är allvarligt men hoppfullt med texter om relationer, flow, regnbrist och älskande par som blir åtskilda av krig.
Silje Nergaard framför dem med en vacker och innerligt klingande stämma och kompet driver på med varsamhet.

Två spår lyser särskilt starkt: den souliga balladen Sleepwalking (med ett ursnyggt vokalarrangemang) och den helt igenom ljuvliga Cocco Bello, en slags soft och sensuellt långsam samba, byggd på en strandförsäljares sång som Silje Nergaard spelat in på sin mobil.

Dan Backman

Annonser

Ett svar

  1. Roligt att läsa att hon fortfarande är i farten! Lyssnar minimalt på sång, men Silje är fantastisk, med en befriande vacker stämma. En del låtar är inte för mig, men hon skriver överraskande bra. Åtminstone jag förväntar mig inte så coola låtar, några fullt i klass med Blossom Dearies, som jag lyssnade mycket på för tusen år sedan.
    Publik och kritiker har ignorerat henne säger du, Dan. Min förklaring: hon är för bra, låtarna är för bra för en svensk publik, som ofta vill ha det lite mer amatörmässigt.
    Stå på dig Silje, jag tror på dig!
    Ronny Johansson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser