Sinikka Langeland: The Magical Forest

ECM 2448 / Naxos / Tid: 48 min.
Sinikka Langeland kantele, sång, Trygve Seim ss, ts, Arve Henriksen tp, Anders Jormin b, Markku Ounaskari t, perc, Trio Mediæval (Anna Maria Friman, Berit Opheim, Linn Andrea Fuglseth) sång. Inspelad i Oslo, februari 2015.

Ett av Trio Mediæevals motton är att framföra gammal musik som om den var ny. Det är ett kreativt perspektiv som många andra musiker och ensembler hade mått musikaliskt bra av att använda sig av. Möjligen är den inställningen till att hantera äldre musik en bidragande faktor till att kantelisten/sångerskan/kompositören/musikforskaren Sinikka Langeland bjöd in vokaltrion då The Magical Forest skulle spelas in. I vilket fall som helst är Trio Mediæval en starkt bidragande anledning till att Langelands senaste är hennes musikaliskt rikaste album så här långt. De bidrar med såväl inkännande texttolkningar (tillsammans med Langeland) som helgjutna röstinsatser, både som ackordinstrument och med polyfona insatser.
Det finns fler starka röster på skivan, även om de inte är vokala. Anders Jormin, Trygve Seim och inte minst Arve Henriksens spelar på sätt som för tankarna till distinkta röster av olika karaktär. Tydligast blir detta i det instrumentala avsnittet drygt fyra minuter in i Jacob’s Dream där lyssnaren lyfts in i en annan dimension.

Avslutningsvis måste produktionen nämnas. Den är tydligt i ECM-andra, det har inte sparats på reverb, men å andra sidan är allt ypperligt inspelat med en tydlighet som hifi-entusiaster kommer uppskatta. Även arrangemangen bör harangeras. Det som kunde blivit en jämntjock sörja blir istället med de ständiga variationerna i instrumentering och klanger en riktigt god andlig spis.

Thomas Olsson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser