Sisters of Invention: Sol

Oh Yeah Records (Border)
Karolina Almgren ss, voc, Malin Almgren dr, samples. Insp. Studio Epidemin, Göteborg 2017.

Sisters of Inventions fjärde skiva under eget namn bär den för denna sommar så träffande titeln Sol. Följdriktigt är musiken som en somrig, såsig och solindränkt eftermiddag på verandan till en trädgård, höstbrun redan i juni. Tiddelipom; som inledningsspåret lyder, illustrerar den gemena människans aningslöshet inför klimatförändringarna.

Karolina (sopransaxofon och sång) och Malin Almgren (batteri och sampling) har hyllats för sitt säregna och systerliga sound: 2016 vann de Euroradio Competition och 2017 Sveriges Radios Jazzkatt. Samma år släppte de ett album med Bohusläns Big Band, En rymd av färg, med stycken som systrarna komponerat och arrangerat.
På den nya, för många emotsedda duoplattan klockar alla tolv stycken, utom två, in på fyra minuter. Då fokus ligger på rytm och melodi bereder de lyssnaren inget större motstånd. Titelspåret är närmast hitmaterial som lika gärna kan spelas i P2 som P3 och P4. Där blir duon ett slags poprockjazzens svar på First Aid Kit.
Även Stjärnfall har ett härligt driv i batteriet och en hetsande puls i saxofonen. Än mer komplexa Läggdags visar vad de egentligen kan: Karolinas blås levererar komplexa harmonier och Malins rytm dito synkoper. Jag kommer faktiskt att tänka på John Coltranes och Elvin Jones sampel.

Det är alls inget fel på Karolinas sång men det innebär ju att hon måste släppa saxen och det är inte till det bättre. Det blir ofrånkomligt poppigare och långsammare. Hon sjunger på nära hälften av låtarna. Dessa drar ner både tempo och betyg.
När systrarna spelar trummor och saxofon är det något unikt, och tämligen svenskt. Jag tänker på andra fina duor som Hansson & Karlsson, Trummor & Orgel, Merit Hemmingson & Ola Hultgren. Har du drivet och talangen räcker det gott med en trumma och ett blås, rytm och melodi.

Rikard Rehnbergh

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54329) [1]=> int(54715) [2]=> int(54746) [3]=> int(54541) [4]=> int(54735) [5]=> int(54639) [6]=> int(54731) [7]=> int(54382) [8]=> int(50803) [9]=> int(51323) [10]=> int(54707) [11]=> int(54566) }