SkogenGeFallen

SKOGEN Ist gefallen in den schnee

SkogenGeFallen

Recenserad i OJ 5-12

SKOGEN
Ist gefallen in den schnee

Another timbre at47/anothertimbre.com/tid 61 min.

Magnus Granberg p, John Eriksson vibra cymbaler, Angharad Davies vi, Anna Lindahl vi, Leo Svensson Sander cello, Erik Carlsson perc, Henrik Olsson perc, Petter Wästberg objekt kontaktmikrofoner mixerbord, Toshimaru Nakamura mixerbord utan input.

Insp i Stockholm 12 nov 2010.

Betyg 4: ••••

För ett par år sen skrev jag om tre skivor med i stort samma musiker som ovan, då på skivmärket BombaxBombax. En grupp hette Skog och Dal och innehöll Anders Dahl på diverse elektronik och tramporgel. Nu heter gruppen bara Skogen och Dahl står istället för bland annat mixning.

Musiken på detta nya album presenteras i ett enda timslångt stycke som anges som komponerat av Magnus Granberg. Jag uppfattar inte detta som noterad musik, snarast som fri improvisation, men kanske är det Granberg som styr skeendet med handsignaler eller dylikt.

Musiken är långsam och det är glest mellan de korta toner som presenteras nästan en och en. Hade albumet haft titeln Gefallen ist den Schnee eller något åt det hållet så kunde det varit en musikalisk beskrivning av sakta fallande nederbörd. Ett stilla snöfall där man liksom ser varje flinga falla och bilda ett sammanhängande snötäcke. Som titeln är skriven nu är det snarast något som har fallit i snön. Som smålänning associerar jag först till stormen Gudrun, men de lugna vindpustarna från Skogen motsäger ett sådant infall.

Just det glesa och spröda i musiken, som ändå flyter ihop till något sammanhängande är ändå den tanke som stannar kvar efter flera genomlyssningar. Snabbt utklingande toner från piano, dämpade anslag på fiolsträngar, längre toner med stråke, kanske från en cello.

Under detta spel så finns i bakgrunden elektroniskt brus och gnissel som ett slags ”komp”. I musiken finns en djup koncentration och stillhet som endast bryts efter cirka en halvtimme när spelet får större intensitet och en lite högre volym under en kort stund. Det gefallna i snön gör lite motstånd, tar sig upp från snögrottan kanske?

Som helhet stillsamt vacker musik med en lugn och rogivande andhämtning. Klart intressant!

Jan Strand

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54566) [1]=> int(54968) [2]=> int(55167) [3]=> int(54735) [4]=> int(51323) [5]=> int(54880) [6]=> int(55149) [7]=> int(54787) [8]=> int(54382) [9]=> int(54790) [10]=> int(55161) [11]=> int(50803) }