Soil Collectors: Tah-TayLeet’ – KahLah

soilcollectors

Havtorn Records HR031 / Tid: 60 min.
Hanna Tof, Isabella Sörling voc, Jonathan Albrektsson keyb, dr, voc, Insp. juli 2014 Kullabo, Ambjörnarp.

Soil Collectors är tillbaka! Och som de är tillbaka! Deras andra skiva Tah-TayLeet’ – Kah Lah, ett extremt starkt släpp! Det är en fantastisk och genomtänkt skapelse som berör lyssnaren på många olika plan. Det är inte bara bra musik, utan den berättar historier på ett känslomässigt och visuellt vis som berör alla sinnen.

Tah-TayLeet’ – Kah Lah skapades utifrån en idé. Idén om att återberätta olika berättelser från världens olika hörn som bandmedlemmarna i Soil Collectors fått höra under deras resor. Idén om berättelserna fullbordas slutligen genom att alla sångtexterna finns med i skivans häfte, vilket tyvärr inte är så vanligt nuförtiden.

Alla låtar är komponerade gemensamt av medlemmarna i bandet: Isabel Sörling på röst och elektronik, Hanna Tolf på röst och elektronik och Jonathan Albrektsson på syntar, trummor och röst. Det är ett band som är influerat av skandinavisk koraltradition och sånger från uråldriga kulturer. De blandar sedan detta med improvisation och personliga influenser från pop och elektronisk musik.

På nya skivan har de tagit grundidén om berättandet ett steg längre. För att förstärka idéerna valde de att spela in i en lada på landet ute i naturen. Låten Storm II börjar till exempel med fågelkvitter och regn. De ville få in naturen i musiken och utforska olika soundscapes och rum. De ville se vilken inverkan naturen och omgivningarna hade på dem och vad de kunde ha för inverkan på naturen.

Det finns många bra spår på skivan, men framför allt väldigt starka texter och berättelser, som förstärks på ett effektivt vis genom musiken. Första spåret Eyes of Gold berättar om ett land som förstörts av krig. Inledningsvis är sången ackompanjerad av en rytm med ett sound som fängelsebojor, sedan kommer en fet synt-bordunton och slutligen tillkommer harmonik och friare trummor som förstärker texten och låten.

Låten Nomad är ett långt äventyr där man få vara med om både det ena och det andra innan sången kommer in vid 7:30. Det maxar, blir ett inferno som slutligen avslutas i skräckfilm! Under 12 minuter hinner man igenom de flesta känslor man kan uppleva, nästan så att man blir utslagen och måste ta en paus. Men nej! Soil Collectors omfamnar en direkt med deras stämningsfulla sång i Storm I, som mynnar ut i en extremt tung och svängig låt. En av de svängigaste kanske? Men som sagt är det många starka och bra låtar. Sista spåret Shadows/Talk to me är dock lite speciellt. På just detta spår ansluter en kör på åtta personer och tillsammans knyter de ihop Tah-TayLeet’ – Kah Lah på ett mäktigt vis.

Charlotta Andersson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser