SteveLehmanTrioDialect

STEVE LEHMAN TRIO Dialect fluorescent

SteveLehmanTrioDialect

Recenserad i OJ 5-12

STEVE LEHMAN TRIO
Dialect fluorescent

Allocentric (intro) – Allocentric – Moment´s notice – Foster brothers – Jeannine – Alloy – Pure imagination – Fumba rebel – Mr E

Pi Recordings P142/ Forsyte/tid 46 min

Steve Lehman as, Matt Brewer b , Damion Reid dr. Insp i New York den 22 augusti 2011.

Betyg 4: ••••

Altsaxofonisten Steve Lehman är en mångsysslare som arbetar såväl med elektroakustiska experiment, datoriserat komponerande som mer explorativt utforskande av jazzimprovisationens grundelement både utifrån traditioner och i ett nuperspektiv.

Trion Fieldwork med pianisten Vijay Iyer och saxofonisten Rudresh Mahanthappa är en av de konstellationer som Lehman använder i sin ”forskning”. Den egna trion med basisten Matt Brewer och trumslagaren Damion Reid är ett annat återkommande redskap för Lehmans djupdykningar.

Dialect fluorescent är gruppens andra utgåva ut och är – trots Lehmans intellektuella ansatser – en i hög grad jordnära och tillgänglig platta. Efter en långsamt, sökande intro där Lehman försiktigt markerar sin närvaro, bär det iväg i ett mestadels högt tempo där slagverkaren Reids avskalade spelstil kompletteras med Brewers flödiga baslöpningar som pådrivande.

Lehman spelar rakt på, rakt av med outsinlig kraft- och idéflöde, förlösande och drivande ständigt tänjande på de melodiska grundvalarna utan att tappa melodiken. Lehman jobbar intensivt med det rytmiska förutsättningarna, tänjer, byter och förskjuter tempon i relation till kompets mer konstanthållande ramverk.

Materialet är både eget men också inlån ifrån Lehmans inspiratörer som Jackie McLeans Mr E, John Coltranes Moments notice samt Duke Pearssons Jeannine. Över hela anrättningen svävar Charlie Parkers ande och i en intervju nyligen i Down Beat beskrev Steve Lehman sina tanke och ambition bakom Dialect fluorescent som försök att applicera och testa Parkers metodik i ett nutida sammanhang.

Oberoende vad man kan tycka om detta – personligt och mycket Lehmanskt blir det.

Ulf Thelander

Annonser
Annonser