Susana Santos Silva/Christine Wodrascka/Christian Meaas Svendsen/Håkon Berre: Rasengan!

rasengan

Barefoot Records BFREC048CD / Tid: 36 min.
Susana Santos Silva tp, Christine Wodrascka p, Christian Meaas Svendsen b, Håkon Berre tr. Inspelad live på MIR Lufthavna, Oslo, av Stig Gunnar Ringen 2016

Rasengan är en snurrande chakraboll som hålls i användarens hand. Om det finns några likheter mellan det japanska begreppet och musiken som ryms på skivan med samma namn erkänner jag utan omsvep att dessa i så fall har gått mig helt och hållet förbi. En mera prosaisk beskrivning: vi hör fyra musiker som möttes för första gången i samband med en konsert på Blow Out!-festivalen i Oslo förra året. Musikerna bestämde sig för att fortsätta spela tillsammans och det har resulterat i en skiva.

Visuellt påminner omslaget vad gäller teckensnitt, orangea linjer och fotoestetik om skivorna som ges ut på etiketten hatOLOGY och ett visst musikaliskt släktskap går att höra. Det handlar om fritt improviserad musik från i första hand den europeiska traditionen. Musikaliskt möter lyssnaren ett osentimentalt tonspråk både i dämpade passager och intensiva partier.
Jag vill särskilt framhäva två element på skivan som tillhör dess styrkor. Dels det lyssnande samspelet mellan pianisten Christine Wodrascka och trumpetaren Susana Santos Silva som sträcker sig längre än den brukliga musikaliska dialogen, dels Santos Silvas starkt profilerade trumpetspel som gör henne till skivans klart mest originella musiker. Förutom en provkarta på trumpettekniker står hennes trumpetspel ut som ett skepp som navigerar till synes obehindrat genom en storm.

För de av OJ:s läsare som har en passion för välljudande inspelningar vill jag hissa en varningsflagga. Ljudet på inspelningen lämnar en del övrigt att önska. Det är en allt annat än högteknologisk inspelning det är fråga om och pianot är ostämt. Den som kan leva med det finner ljusa stunder i framförallt trumpetspelet.

Thomas Olsson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54305) [1]=> int(54541) [2]=> int(54209) [3]=> int(54353) [4]=> int(51323) [5]=> int(54329) [6]=> int(50803) [7]=> int(54382) [8]=> int(54325) [9]=> int(54013) }