Svante Söderqvist: The Rocket

Text: Patrik Sandberg

Svante Söderqvist

The Rocket

Caprice (Naxos)

Svante Söderqvist b, cello, voc, Adam Folkelid p, Calle Rasmussin dr, elektronik, perc, Klas Lindquist cl, Tuulikki Bartosik  ackordeon, Sebastian Nontini perc.

Insp. Studio RMV (Riksmixningsverket), Skeppsholmen Stockholm, december 2022.

The Rocket är cellisten, basisten och låtskrivaren Svante Söderqvists uppföljare till 2020 års hyllade debut Arrival (Prophone/Naxos).
I den samspelta trion ingår Calle Rasmusson (trummor, slagverk och elektronik) och Adam Forkelid (piano). På några spår gästas trion av estniska tonsättaren, ackordeonisten Tuulikki Bartosi, klarinettisten Klas Lindquist samt slagverkaren Sebastian Nontini.

Kompositionerna är huvudsakligen skrivna av bandledaren själv och de förmedlar olika känslolägen, ofta med personliga kopplingar, där det vemodiga är det framträdande draget. Musiken speglar den hektiska samtid vi lever i, klimatkrisen, den ökade instabiliteten här hemma och i vår omvärld med ökad polarisering och brist på humanitet och hållbart tänkande. Albumtiteln anspelar på det pågående kriget i Ukraina men också på något som för tankarna till en pånyttfödd rymdkapplöpning, som om det vore enklare att flytta till Mars än att ha ett drägligt liv här på jorden. Trots den mörka världsåskådningen är trions ambition att beröra och sprida hopp och framtidstro med sin musik.

Den klassiskt skolade Söderqvist besitter en särskild talang för starka melodier, vilket han visar i sin finstämda Ennio Morricone-klingande The Third One och subtila Michel, en tribut till en av hans stora inspiratörer, kompositören Michel Legrand. Söderqvists ton är mjukt rundad när han spelar både cello och bas med eller utan stråke. På ett par spår hörs bandledaren på ordlös sång.

När Bartosik medverkar fördjupas ljudbilden med hennes följsamma accordeonspel och musiken andas en mer folkloristisk touch. Trion har genomgående en stark, kollektiv hållning. Forkelid har en framträdande roll vid sidan av bandledaren och besitter en härlig spänst och en häpnadsväckande idérikedom i sitt spel. På två av albumets främsta spår, titelspåret, Söderqvists The Rocket och Forkelids Chick Corea/Erik Satie-klingande The Man With The Blue Hat spelar Forkelid med ett hypnotiskt, pulserande driv som triggar både Rasmusson och Söderqvist att bekänna färg.

Tidlös, lyhörd och insiktsfull kammarjazz där nya färgskalor och nyanser träder fram efter varje lyssning.

Patrik Sandberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54305) [1]=> int(54325) [2]=> int(51323) [3]=> int(54329) [4]=> int(54321) [5]=> int(54013) [6]=> int(54382) [7]=> int(50803) [8]=> int(54209) [9]=> int(54353) }