KrebsjohanssonPeashot

SVEN-ÅKE JOHANSSON & ANNETTE KREBS Peashot

KrebsjohanssonPeashot
Recenserad i OJ 5-11

SVEN-ÅKE JOHANSSON & ANNETTE KREBS
Peashot

Speaking – Radio – Throwing

Olof Bright OBCD 29/tid 28:56 min

Sven-Åke Johansson perc, Annette Krebs g, electronics.
Insp i Berlin 2009.

Betyg 1: •

Ibland händer ingenting när man sätter på en skiva: ljud förekommer – men man lyssnar inte.

Peashot är en sådan skiva: jag hör ljuden, men de når inte fram till mig. Musikerna är välkända: Sven-Åke Johansson behöver ingen presentation, Anette Krebs är väletablerad på improv-scenen och hennes samarbete med exempelvis Andrea Neumann är stundtals magiskt.

Men här händer ingenting: ljud går förbi, förvrängda radioröster, pukslag, elektroniska gulpanden, någon i publiken hostar. Inspelad live på Berlins Ausland, en viktig scen för experimentell kultur, märks ändå inte publiken, live-händelsens nerv finns inte kvar på skivan.

Och detta är egentligen inte ”experimentell” musik: sättet att behandla instrumenten, blandningen av ljudtyper har rötter åtminstone till femtiotalet.

Och när jag för tionde gången matar ut Peashot ur cd-spelaren, och istället matar in John Cages Fontana Mix” – då händer något! Musikaliskt och rytmiskt: Cages stycke har den typ av auktoritet som gör att man omedelbart lyssnar.

Men inte Peashots: den här skivan låter extremt förströdd, som vore alla inblandade, inklusive producenterna, likgiltiga inför händelsen: ljudet är matt och utan skärpa.

Ulf Olsson

Annonser
Annonser