Meny
Recenserade i OJ3/13
SWEDISH AZZ
Erik Carlsson & All Stars Volym 1
Intro – Över stock och sten – Du glädjerika sköna.
Erik Carlsson & All Stars Volym 2
Umepolskan & Nybyggarland – Mäster.
Not Two/www.nottwo.com/tid 17:00 (Vol 1) 19:00 (Vol 2)
Mats Gustafsson as, bs, live-elektronik, Per-Åke Holmlander tu, cimbasso, Kjell Nordeson vib, Dieb13 grammofon, live-elektronik, Erik Carlsson dr.
Insp i Wien 9 september 2011.
Betyg 4: ••••
Swedish azz är en grupp som hyllar den svenska jazzen från 1950- och 60-talen. Redan konvoluten på dessa två lp i 10-tumsformat vittnar om detta. Det är en kul parafras på Gösta Theselius lp Swedish Jazz inspelad 1956 och utgiven i USA. Här får vi emellertid inte höra kompositioner eller arrangemang av Theselius. Istället handlar det om fyra av 60-talets främsta svenska jazzkompositörer: Lars Färnlöf, Jan Johansson, Berndt Egerbladh och Börje Fredriksson i arrangemang som är Swedish azz’ helt egna.
För det som är själva grejen med Swedish azz är att man tar musiken till helt nya musikaliska breddgrader. Swedish azz’ bearbetningar av den svenska jazztraditionen kan upplevas både utmanande och provocerande. Men dom är inte ute efter att provocera. Det handlar om en ren kärleksförklaring till en musik som många av oss älskar. Utmärkande för Swedish azz är att man inte hemfaller åt nostalgi. I stället låter man vår egen tids ljud (sounds) möta traditionen på ett ofta nyskapande sätt.
Början på Färnlöfs svit Persepolis från 1964, Intro – Över stock och sten, utgör sida 1 på volym 1. Det välbekanta temat smyger sig försiktigt på och därefter bygger Gustafsson upp ett lysande altsaxsolo som vartefter blir alltmer exalterat. Dieb 13 bryter in med skivspelare och elektronik, som utvecklar sig till ett eget solo. Temat kommer tillbaka. Man har härmed tagit stycket långt från det musikaliska ideal som präglade Staffan Abeleens kvintett och som en gång spelade in sviten. Friskt vågat!
Inför Johanssons Du glädjerika sköna, som utgör sida 2, blir jag dock lite tveksam. Detta stycke spelades in med Johansson själv vid pianot och Radiojazzgruppen 1965 och tillhör hans mer ”avantgardistiska” sida, som för många är tämligen okänd. Swedish azz’ tolkning pendlar mellan ett slags konstmusikaliskt uttryck och friform och resultatet blir kanske en aning diffust. Originalet är mer distinkt och sammanhållet i Johanssons tappning. Den stora behållningen här är dock Nordesons fina vibrafonsolo.
Johansson är kanske den av de fyra kompositörerna som bäst hade kunnat ta till sig de nya ”sounds” som förekommer i improvisationsmusiken idag, om han hade fått vara med! I Umepolskan & Nybyggarland, som utgör sida ett på volym 2, tolkas Egerbladhs mer folkmusikinspirerade musik från början av 1970-talet.
Den inledande polskan övergår i suggestiva klanger från elektronik, vibrafon och slagverk, som sedan fortsätter in i Nybyggarland. Mycket fint och lyriskt spel av Gustafsson! Det är kul att man lyfter fram Egerbladh. Han var en originell kompositör, inte minst under sin tid i Lars Lystedts grupp i Umeå.
Fredrikssons fina Mäster på sida två ges här en säregen tolkning med en lång inledning på klockspel av Carlsson. Temat spelas på barytonsax och cimbasso. Detta bryts snart av Carl-Erik Lindgrens klassiska intervju med Fredriksson från 1961, fast här behandlad som om det vore en text/ljudkomposition. Kanske inte så kul? Denna låt hade nog vunnit på tolkas närmare originalet med Gustafsson på sax i Fredrikssons spirituella anda.
Swedish azz’ musik väcker många tankar kring begreppet autenticitet och hur man kan förhålla sig till traditionen. Jag upptäcker själv hur jag hela tiden relaterar till det välkända. Hur hade det varit om jag inte hört originalversionerna? Inget är heligt nog för att inte kunna utmanas med nya idéer och det är väl det som gör att musiken lever.
Roger Bergner
Som prenumerant på tidningen JAZZ kan du här logga in och läsa låsta artiklar och alla tidigare nummer.
Inte prenumerant ännu? Prenumerera här