swedish-azz

SWEDISH AZZ – Jazz på svenska

swedish-azz
Recenserad i OJ 5-10

Swedish Azz
Jazz på svenska

Drottningholm ballad – Danny´s dream – Silhoutte

Not Two MW 815-1 (LP 11’’,33 rpm)/ www.nottwo.com /tid 30 min

Mats Gustafsson as, bars, live elektronik, Per-Åke Holmlander tu, cimbasso, Kjell Nordeson vibr, Erik Carlsson dr, pc, Dieter Kovacis (Dieb 13) elektronik.
Insp 27 oktober 2008 Fasching Stockholm.

•••••

Den ständigt nyfikne och alltid lika överraskande improvisatören, komponisten och saxofonisten Mats Gustafsson är tillsammans med tubaisten Per-Åke Holmlander frontfigurer i detta projekt med det fräcka gruppnamnet Swedish Azz. Förutom Gustafsson själv som alternerar mellan alt- och barytonsax och diverse elektronik, hörs Per-Åke Holmlander på tuba och cimbasso, Kjell Nordeson på vibrafon, Erik Carlsson på trummor och slagverk samt österrikaren Dieter Kovacis aka Dieb 13 på diverse elektronik och skivspelare.

Under Swedish Jazz Celebration tidigare i år kunde man lyssna till gruppen live i Grünewaldsalen i Stockholms konserthus. Då framfördes respektfulla tolkningar ur den svenska jazzens guldålder från 1950- och 60-talet.
Låtarna vi får höra på Jazz på svenska, som spelades in under en oktoberkväll 2008 på Fasching i Stockholm, är två Lars Gullin-kompositioner och en komposition av Lars Werner.

Lars Werners Drottningholm ballad spelades ursprungligen in 1959 på plattan Bombastica, då med Lars Werner på piano, Bernt Rosengren på sax, Torbjörn Hultcrantz på bas och Sune Språngberg på trummor.

Harmoniken och den mjuka melodin är här igenkännbara medan instrumenteringen och rytmen i stort sett försvinner och omvandlas till något helt nytt och innovativt. Likaså i de efterföljande två Gullinkompositionerna Danny’s dream och Silhoutte bryts kompositionerna ner efter ett igenkännbart intro och byggs sedan upp med ny klang och ljudbild.
Kvintettens styrka är det känsliga handlaget: dessa svenska jazzklassiker nytolkas på ett spektakulärt sätt och med en stor dos konstnärlig nerv.

Musicerandet är övertygande och genomarbetat in i minsta detalj. Bäst torde det avnjutas med hörlurar för att upptäcka alla små nyanser i detta improvisatoriska ljudlandskap.

Det är viktigt att poängtera att gruppen inte på något sätt förstör originalinspelningarna, utan snarare lyfter dem till en ännu högre dimension i denna elektroniska kontext.

Låtmaterialet är inte tillgängligt på cd utan är endast utgivet på 11-tums vinyl i begränsad upplaga, vilket gör det ännu mera unikt. Mats Gustafssons och Per-Åke Holmlanders vilja att hela tiden skapa nya musikaliska dimensioner och det faktum att duon numera tillhör Sveriges mest rutinerade och intressanta improvisationsmusiker gör denna inspelning till ett måste för alla älskare av improvisationsmusik!

Du köper skivan enklast via Mats Gustafssons hemsida www.matgus.com eller  www.nottwo.com.

Patrik Sandberg

Annonser
Annonser
array(11) { [0]=> int(54968) [1]=> int(54566) [2]=> int(55149) [3]=> int(54735) [4]=> int(54790) [5]=> int(50803) [6]=> int(54787) [7]=> int(51323) [8]=> int(54731) [9]=> int(54880) [10]=> int(54382) }