The Gradischnig/Raible Quintet: Searchin’ for Hope

the-gradischnig-raible-quintet-searchin-for-hope

Alessa records ALR 1042 / www.schagerl.com / Tid: 66 min.
Steven Fishwick tp, Herwig Gradischnig ts, Claus Raible p, Giorgos Antoniou b, Matt Home dr. Insp i Österrike.

En europeisk kvintett letar efter St. Elmo Sylvester Hope. Kanske något mera känd som bara Elmo Hope, men ändå en märkligt bortglömd bebop-pionjär. Hope hade både turen och kanske oturen att vara född samtidigt som Bud Powell och året efter Thelonious Monk. De tre bodde dessutom nära varandra i New York och var bekanta från tidiga tonåren. Då betraktades Hope av många som den som hade störst talang av de tre. Och hade bara Powell och Hope varit vita så hade de haft en utstakad karriär som klassiska konsert-pianister. Hope drabbades dock redan som 16-åring av den polisrasism, som var lika aktuell då som idag. På hemväg en sen kväll så gick Hope rakt in i ett bråk mellan polisen och några svarta ungdomar. Hope försökte snabbt ta sig ifrån situationen och blev då skjuten i ryggen av en polis. Han blev svårt skadad och tillbringade tid på sjukhus. Flera som hörde Hope spela före och efter skadan menar att han tappade i teknisk briljans. Hope kunde senare inte heller undvika att bli inkallad i armén under andra världskriget, vilket både Powell och Monk lyckades med. Så när dessa båda blev kända som de stora bebop-hjältarna, så var Hope på annat håll. Senare bidrog också Hopes narkotikaproblem till att han tvingades lämna New York och bosätta sig på västkusten (läs mer i OJ nr4 2009). Han har därför inte fått samma centrala roll i utvecklingen av den moderna jazzen som de två tonårskompisarna.

En lång historisk tillbakablick som sålunda förklarar varför Gradischnig/Raible-kvintetten letar efter Elmo Hope! De tycker (precis som undertecknad) att han borde ha en mer självklar position i jazzhistorien. Claus Raible i första hand har letat fram och arrangerat nio stycken skrivna av Hope. I huvudsak från hans första inspelningar på Blue Note och från en LP i basisten Curtis Counce namn kallad Exploring the Future. Den senare inspelad under Hopes tid på västkusten. I Counce kvintett ingick bland andra en viss Rolf Ericson!
Gradischnig/Raibles kvintett, med musiker från Österrike, Tyskland, England och Grekland, spelar Hopes fina melodier tämligen rakt upp och ner. Klassiskt bop-influerat kvintettspel. Kanske bra på ett sätt, för att visa upp Hopes musik och förhoppningsvis få fler jazzintresserade lyssnare att leta fram originalinspelningarna. Genomgående habila tolkningar där Raible spelar en hel del fint piano. Fishwicks trumpetspel har jag lite svårare att förlika mig med. Han fastnar ofta i trumpetens högre register och tycks ibland inte riktigt hitta ut! Men som sagt, Searchin’ for Hope sätter sitt fokus på kompositören och förhoppningsvis leder det till att fler gör nutida ”kapningar” av Hopes musik.

Jan Strand

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54013) [1]=> int(54325) [2]=> int(54209) [3]=> int(54321) [4]=> int(54382) [5]=> int(50803) [6]=> int(54305) [7]=> int(54329) [8]=> int(54353) [9]=> int(51323) }