The Spirits of Rhythm: Fine Jazzmen Whose Object Was Fun

JSP (Plugged)
Leo Watson, Wibur Daniels, Douglas Daniels vo, tiple, Teddy Bunn g, Virgil Scoggins vo, dr, Red McKenzie vo, Wilson Myers b. Insp 1933-1934.

De två viktigaste musikerna på skivan är Leo Watson (1898-1950) – en av jazzens första scatsångare – och gitarristen Teddy Bunn (1901-1978), som hörde till swingerans främsta gitarrister, men aldrig uppnådde samma status eller fick samma uppmärksamhet som Eddie Lang och Lonnie Johnson. Bunn övergick tidigt till elgitarr. Från femtiotalets mitt ägnade han sig främst åt att kompa rhythm & blues- och rock’n’roll-akter.

På 30-talet var Watson och Bunn medlemmar i The Spirits of Rhythm – en vokalensemble som kompade sig själv på gitarr, tiple (ett ukuleleliknande instrument), bas och ”trummor” i form av en koffert inslagen i papper, spelad på med kvast.

Det är knappast sofistikerad musik som presteras här, men nog så rolig och svängig. Uppdraget var inte att förklara världen utan att göra den lite gladare, om än bara för stunden. Den som hört I’ll Be Ready When The Great Day Comes kan inte annat än säga att man lyckades. Den allra största behållningen på skivan är dock Teddy Bunns gitarrspel. Ljudet är remastrat av John R T Davies och den informativa texten i häftet är skriven av Max Jones. Synd att klaga med andra ord.

Jörgen Östberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser