TheStahlsTrio

THE STÅHLS TRIO Jag skulle bara gå ut

TheStahlsTrio

Recenserad i OJ 5-13

 

THE STÅHLS TRIO
Jag skulle bara gå ut

The mooche – Sonny Boy Williamson – Did you give the world some love today, baby – Formaldehyde – Skobonka/The healing properties of the orb were found to be exaggerated – Undervattensvals (from Bamse) – 10 augusti – The Siamese twin – I was only going out – Satellites are spinning

Mooserobie music production MMPCD087/Plugged/ tid 49 min.
Mattias Ståhl vibra, Joe Williamson b, Christopher Cantillo dr.
Insp i Stockholm 20–21 dec 2012 och 16 maj 2013.

Betyg 4: ••••

En vibra-trio! Inte var dag man hör en sådan faktiskt, kommer inte ihåg något tidigare exempel efter en snabbsökning i minnet. Skulle kunna bli lite enahanda, men det finns ju samtidigt många pianotrior och det brukar man ju inte höja på ögonbrynen för. Med tre så goda musikanter och improvisatörer som i The Ståhls trio så behöver man dock inte oroa sig!

Ståhl och hans mannar har dessutom letat fram en synnerligen eklektisk blandning av ”covers”. Det börjar med Ellington, sen den gamla dänga Did you give the world…., via en låt från en Bamse-film över till Jan Johansson, så indie-folk från Loney Dear, för att sluta i fjärran galaxer med Sun Ra! I mellanrummen i denna snitslade bana musik av Joe Williamson. Mycket varierat, och hela tiden väldigt fina melodier.

Mattias Ståhl är kanske i förgrunden, med sin lätt svävande vibraklang och melodiska spel och aldrig sinande spelfantasi. Men ibland lyssnar jag bara till det fina kompet. Kraftfull och stadig bas från Williamson, som ändå ibland hjälper till att lösa upp rytmiken och gör det hela lite mera spretigt. Cantillos trummor som lika mycket kommenterar och föreslår andra spelvägar, som han skapar en rytmisk grund.

Så mycket att lyssna till, så mycket fina detaljer. Samtidigt tre musiker som spelar tillsammans och skapar en musikalisk helhetsbild. Roligt att höra och ett album som varmt rekommenderas,

Jan Strand

Annonser
Annonser