Thomas Jäderlund Amazing Trio – Plays Jazz

 

 

 

 

 

 

 

Thomas Jäderlund Amazing Trio

Plays Jazz

(Country & Eastern CD CE 29 / www.countryandeastern.se / Tid: 50 min.)
Sir Thomas Jäderlund ss, as; Peter Janson b; Göran Kroon dr. Insp. i Schildknechtteatern, Artisten, Göteborg 2013.

Denna skiva tillägnas två av den moderna jazzens mest betydelsefulla nyskapare: Ornette Coleman och Charles Mingus, som här presenteras med fyra kompositioner var. Thomas Jäderlund Amazing Trio är en helgjuten musikalisk-organisk enhet som tar sig an dessa moderna klassiker på ett kreativt och variationsrikt sätt, som också lämnar ett stort utrymme för att uttrycka något personligt med musiken. Det man påminns av när man hör denna skiva är hur fina och omisskännliga melodier som de båda herrarna skrev, som här bärs fram av Jäderlund med lätthet och elegans.

Det avskalade trioformatet passar den här musiken, i synnerhet i Colemans låtar, som ju själv brukade spela i det här formatet, bland annat i den legendariska trion med David Izenzon och Charles Moffett. Mingus föredrog ofta att arbeta med större grupper. Att spela på trio öppnar naturligtvis upp för möjligheter, men ställer samtidigt stora krav på musikerna.

Jäderlund växlar mellan altsax och den mindre sopransaxen som kallas för sopranino. Han är en mycket duktig och frisinnad saxofonist och improvisatör, som kan spela såväl straight jazz i traditionen som frimusik. På den här skivan verkar han inte ha några begränsningar. Colemans låtar får kanske, av naturliga skäl, en friare inramning än Mingus.

Peter Janson är sedan länge en av våra främsta och mest lyhörda basister, idealisk för den här musiken. Göran Kroon är en trumslagare med stor uppfattningsförmåga, som aktivt tar del i musikens alla skeenden. För varje genomlyssning växer musiken och det blir uppenbart att det är just så här man ska ”tradera” traditionen. Det intressanta är att man både vill höra mer av Thomas Jäderlund Amazing Trio och samtidigt gå tillbaka till originalinspelningarna.

Låtarna skrevs för mer än 50 år sedan, men musiken är så fräsch att den mycket väl skulle kunna varit skriven idag. När jazz är som allra bäst är den ju nuets musik. Colemans och Mingus musik har fått nytt liv och man vill, som sagt, gärna höra mer av denna ”fantastiska” trio.

Roger Bergner

(Publicerad i OJ nr1 2015)

Annonser
Annonser