TOLVAN BIG BAND och MALMÖ SYMFONIORKESTER – Thetris

HELGE ALBIN, TOLVAN BIG BAND, MALMÖ SYMFONIORKESTER
Thetris – Musik av Helge Albin , dirigerad av Mats Rondin
Alpha – Beta – Gamma – Delta

Caprice Records CAP 21798 / tid 48 min
Solister (Alpha) Lennart Gruvstedt dr, Patrik Albin b, Cennet Jönsson ss, ( Beta) Ola Åkerman tb, Fredrik Davidsson tp, ( Gamma ) Helge Albin as, Vincent Nilsson tb, (Delta) Peter Asplund tp, Jakob Karlzon p, Inge Petersson ts

Insp Malmö Konserthus 16,17 aug 2007, 4 juni 2008

 •••••

Thetris, en svit i fyra satser är en fullträff, varken mer eller mindre! Dessutom en mycket stark kandidat till OJ:s Gyllene Skiva.

Malmösaxofonisten Helge Albin har under många år skapat musik av format, musik som har rötter i jazzhistorien men också en tydlig plats i dess framkant. Albins verktyg har ofta varit Malmös jazzstolthet Tolvan Big Band. En utmaning måste det ha varit när han för dryga tio år sedan också kunde addera Malmö Symfoniorkester till sin palett, och av dem fick uppdraget att skriva ett verk för stor jazzensemble och symfoniorkester. Verket fick namnet Thetris och hade uruppförande 1999. Rikskonserters skivbolag Caprice spelade in det hela 2007 och 2008, och nu kan alltså resten av världen njuta av Albins fullkomligt lysande musikskapelse.

Man kunde möjligen befara att Thetris skulle vara svår och kanske endast nå fram till en liten elit. Glöm det ! Om man inte kan ta till sig detta så beror nog det på förutfattade meningar. Första satsen, Alpha skulle kanske kunna vara ett undantag med sina ibland lite trixiga rytmer och klanger. Annars är de övriga sviterna, Beta, Gamma och Delta  om inte direkt publikfriande så absolut fyllda med vackra stråkarrangemang, överraskande infall och många  tilltalande hänvisningar till jazz vi alla känner till, Miles Davis samarbeten med Gil Evans och Charlie Parkers med stråkar, men också till populärmusik som Bernsteins West Side Story. Helge Albin plagierar dock inget, fattas bara det är han för stor för. Men det är ju inte så konstigt om ett och annat  har inspirerat honom genom åren.

Tolvan är superladdat och solisterna spelar som alltid på toppen av sin förmåga. Med risk för att vara orättvis vill jag ändå speciellt lyfta fram pianisten Jacob Karlzon som aldrig gör mig besviken och Cennet Jönsson som är oslagbar på sin sopransax. Helge Albin hade jag skamligt nog nästan glömt bort som solist. I Gamma lyser han som få och visar upp en altsaxton som ingen annan har, varken inom eller utom landet.

Rytmsektionen backar ordentligt upp både stråkar och blåsare och får allt att svänga å det gruvligaste. Det är kanske lätt att bli lite för entusiastisk men man måste ju trots allt få nämna tingen vid deras rätta namn.

Det här inspirerade mötet mellan jazzmusik och sä kallad klassisk musik sätter säkert Malmö  (och Sverige) på kartan. Jag hoppas att belöningen blir stor för alla inblandade, om inte i plånböckerna så i alla fall i uppmärksamhet.

Till slut önskar jag mig nu en Thetris live. I Malmö eller någon annanstans i Sverige. Snart !

 STIG LINDEROTH

Annonser
Annonser