Tomas Franck Quartet: Association

tomas-franck-quartet

Storyville Records / Plugged / Tid 69 min.
Tomas Franck ts, Carsten Dahl p, Daniel Franck b, Rodney Green dr. Insp. i Köpenhamn, Jazzhus Montmartre 9 juli 2015.

Den här plattan bjuder på ett av dessa oförglömliga ”moments” som får en att vara innerligt tacksam för att man valt jazzen som livselixir och inget annat. Tenorgiganten Tomas Franck Quartet blev i juli 2015 inspelad live av danska Storyville. Plats var Jazzhus Montmartre på klassiska adressen Store Regnegade 19 i Köpenhamn. På just denna scen kunde man då det begav sig möta jazzens alla stora tenorsaxofonister som Rollins, Gordon, Griffin och Brew Moore med flera. Ingen av dessa är ju längre i livet och man får därför vara jätteglad åt att Tomas Franck så gediget för deras musik vidare.

Franck har under många år haft Dexter Gordon som sin ledstjärna och som denne piffar också Franck flitigt upp sina solon med allehanda citat. En annan inspiratör är John Coltrane och hade Coltrane levat nu så hade han nog låtit som Tomas Franck! Tomas har ett utspel, en kraft som ingen annan och hans improvisationer är kompositioner i sig och att lyssna på Franck innebär rena glädjeruset. På den dryga timmen som förutom titelspåret utgör Association får vi höra ytterligare två mycket starka Franckoriginal, Late Night Waltz, som påminner om Coltranes My Favorite Things, och Blues In The Basement. Bunny Berigans balladklassiker I Can’t Get Started fyller väl sin plats, liksom plattans första spår, numera sällan spelade I Hear a Rhapsody. Tomas Franck stöttas skickligt av Daniel Franck på bas och Carsten Dahl på piano och trummis är för mig obekante amerikanen Rodney Green. Association är försiktigt uttryckt en fullträff!

Stig Linderoth

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54541) [1]=> int(51323) [2]=> int(54305) [3]=> int(54013) [4]=> int(50803) [5]=> int(54209) [6]=> int(54325) [7]=> int(54353) [8]=> int(54329) [9]=> int(54382) }