Tommy Kotter Trio: Improvisation & Tommy Kotter Trio: Tender Land

Tommy Kotter Trio
Improvisation

Nilento (Naxos)
Tommy Kotter p, Yasuhito Mori b, David Sundby dr. Insp. Göteborg mars 2016.

Tommy Kotter Trio
Tender Land

Nilento (Naxos) (2cd)
Tommy Kotter p, Yasuhito Mori b, David Sundby dr, Gine Gaustad Anderssen voc, Stefan Engberg perc.
Insp. mars och maj 2016.

En rejäl dos pianotriospel, och ett utsökt sådant av Tommy Kotter och medmusikanter där även några gästsolister bidrar till det fina resultatet. Musiken är inspelad på tre cd-skivor där temavariationerna svävar med imponerande ljudformer i all dess helhet. De tjugosju kompositionerna är samtliga utom en enda utförd av Kotter själv men med bistånd av Yasuhito Mori och David Sundby. Den enda som ej är kommen ur sammanhanget är en variation på Maurice Ravels välkända Bolero.

Tommy Kotter har ett mycket behagligt anslag på klaviaturen och skapar samtidigt i sina improvisationer en rad sångbara melodier. Hans spel är lugnt, metodiskt och behärskat, väl genomtänkt och i hög grad övertygande. Vid några få tillfällen finns likheter med både Jan Johanssons och Bengt Hallbergs särskilda rörelser över tangenterna. Något som förefaller oumbärligt är Yasuhito Moris basspel. Hans runda, men bestämda ton är här som så ofta annars ytterst trovärdig. Och detta oavsett tempo. Hans solon om de så utförs med stråke eller pizzicato är precisa, men samtidigt omtumlande. Inte heller David Sundby vid slagverket har några som helst svårigheter att placera sina inslag där de skall vara.
Den norska sångerskan Gine Gaustad Anderssen medverkar i några spår. Hon har en röst som för tankarna till en riktigt ung flickas gladlynta sjungande. Men vid några tillfällen höjs temperaturen då hon utbrister i ett parti med ordlös sång. I ett nummer bidrar Stefan Engberg med fint congaspel. Den första cd-skivan i Tender Land-albumet har partier av folkloristiskt slag. Medan cd nummer två mer lutar åt den klassiska pianojazztrions speciella utövande. Cd-skivan betitlad Improvisation har en rad eruptiva inslag och titeln gör musiken full rättvisa. I de olika numren kommer både slagverk och basfiol till tals och både Sundby och Mori gestaltar väl Kotters idéer med improvisatoriska och lödiga inslag. En mycket fin kollektion svensk jazzmusik.

Leif Wigh

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser