Tonbruket: Masters of Fog

ACT (Naxos)
Dan Berglund, Johan Lindström, Martin Hederos, Andreas Werliin. Insp på olika platser.

Masters of Fog, skiva nummer sex från Tonbruket, ger vid en första lyssning en känsla av att låta ungefär som deras föregående album. En inbillning visar det sig, för det gör den verkligen inte.
För den här gången är de elva låtarna mer av små korta filmiska berättelser som hänger ihop och till sist ger en helhet med en början, ett slut och en berättelse där emellan.

Det drömska vemodiga soundet är svårt att genrebestämma, visst, jazzen finns här förstås, men det är progrock, psykedelia, ambient och inte minst krautrock. De repetitiva ljudlandskapen ligger som ett groove där bakom hela tiden. Musik som hittar något nytt i det gamla.
Alla fyra medlemmar är väldigt starka och definierade instrumentalister med egna personliga röster. Dan Berglunds vemodiga men trygga bas, Martin Hederos egensinniga piano, Andreas Werliins lätt flytande trummor och Johan Lindströms gitarr och pedal steel. Den sistnämnde sätter allra tydligaste sitt ljud-id på flera av spåren med klara influenser från Ry Cooder och Bill Frisell. Många olika klangbilder som ramlar in från olika håll och erfarenheter som tillsammans kommer ut som en suggestiv fast helhet i egna starka kompositioner.
Att alla fyra kommer från olika håll är alltså tydligt, men samtidigt det som gör att det blir så spännande och helt eget. Berglund från Esbjörn Svensson Trio och Hederos från Soundtrack of Our Lives till exempel.

Masters of Fog är det större variation på låtarna än tidigare skivor. Kompositioner som växer sig starkare för varje genomlyssning. Det är bra gjort.

Anders Sundin

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser