TorbenWaldorff

TORBEN WALDORFF Wah-wah

TorbenWaldorff
Recenserad i OJ 1-13

 

TORBEN WALDORFF
Wah-wah

Circle and up – You here – Ginga – Fat#2 –  Poolside – Evac – Cutoff (the eleventh bar) – Burtsong – Country and fish (to play us out…)

ArtistShare AS0117/www.waldorf.com/tid 63 min
Torben Waldorff g, Gary Versace p elp org, Matt Clohesy b elb, Jon Wikan dr.
Insp i New York den 5 april 2012

   Betyg 4: ••••

Gitarristen Torben Waldorff är en musiker som går från klarhet till klarhet, där han hela tiden breddat och utvecklat in stil samtidigt som han fått en alltmer personlig och integrerad profil.

Liksom hans förra skiva American rock beauty (ArtistShare 2009) är den nya utgåvan fylld av genomtänkta och ornamenterade kompositioner, där inte minst detaljarbetet och det lyriska utvecklingarna sticker ut och både skapar spänning och harmonisk helhet. Tempot är betydligt lugnare och mera laid-back denna gång.

Istället för den intensive saxofonisten Donny McCaslin är det främst pianisten och organisten Gary Versace som agerar motpol och utmanar eller snarare fyller ut och kompletterar Waldorfs kompositioner och inducerar spänning och motstånd. För även om det stundtals är lågmält och eftertänksamt med stråk av en jordnära countryblues känsla a´la Bill Frisell, så är det framförallt de melodiska utvecklingarna och det sublima samarbetet – inte minst mellan basisten Mat Clohesey och trumslagaren Jon Wikan som ger en en skir lätthet som inte är flyktig.

Det här är en platta som man kan återvända till flera gånger och upptäcka nyanser och intrikata detaljer i den kalejdoskopiska helheten, vilka man missat för att man fångats av enskildheter i de mångsidiga speluppläggen.

Ulf Thelander

Annonser
Annonser