Torbjörn Zetterberg & Den Stora Frågan: Are You Happy?

Moserobie (www.moserobie.com)
Susana Santos Silva tp, Mats Äleklint tb, Jonas Kullhammar fl, as, ts, Alberto Pinton cl, bars, Torbjörn Zetterberg b, org, cittra, Jon Fält dr, perc + gästmusikerna: Alexander Zethson org, elp, Lars Skoglund dr. Insp. Stockholm, Atlantis studio, 22 maj 2019.

Den Stora Frågan är basisten Torbjörn Zetterbergs supergrupp, som har funnits sedan 2014 och som förra året släppte en live-skiva på Corbett vs. Dempsey, som var inspelad på Fasching. På denna nya studio-skiva har Zetterberg komponerat och arrangerat samtliga åtta nummer.
Det är genomgående en mycket varierad och sammanhållen musik, som rymmer skiftande uttryck och stämningslägen, som i låten Plingplongpiano, med de liggande klangerna eller i Drömmusik, som verkligen gör skäl för namnet. Men redan inledande Meningen med vad, med dess trevande orgelklanger, skapar en nyfikenhet och undran på vad det hela ska ta vägen? Snart är dock resan igång och det blir en spännande färd, som inte släpper greppet om lyssnaren. En ren glädjeyttring kommer fram i Nytt hopp över Atlanten med fantastiska solon av Santos Silva och Pinton på barytonsax och fina solon bjuder även Kullhammar och Äleklint på, som i den efterföljande Skygglappar på lusthuset.

Titelspåret med sin i sammanhanget retoriska fråga är en ganska stilla och eftertänksam låt. Min favorit är kanske den något krängande låten Oraklet i Finnåker, men det är svårt att välja, för det här är, som redan antytts, en mycket bra skiva. Nu tillbaka till frågeställningen i titeln, så tycker jag att såväl Zetterberg som vi som väljer att lyssna på skivan, har all anledning att känna oss ”lyckliga”!

Roger Bergner

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser