TrioGordonAndreasWAndersson

TRIO GORDON & ANDREAS W ANDERSSON Trio Gordon & Andreas W Andersson

TrioGordonAndreasWAndersson
Recenserad i OJ 3-12

TRIO GORDON & ANDREAS W ANDERSSON
Trio Gordon & Andreas W Andersson

Donvald – Den ensammaste båten – Solen går alltid i moln – Fina – Kentaur – Hål i hatten – Kostymen sitter bra – Rudalgång – När allt kommer fram finns ingenting kvar – Melodic

Havtorn records HRCD00/tid 47 min

Joel Fabiansson g elg, Donovan von Martens b,

Måns Wikenmo dr melodica, Andreas W Andersson bars (4 nr). Insp i Malmö 7–8 maj 2011.

Betyg 3: •••

Trio Gordons debutalbum är en atmosfärrik skapelse med väl utmejslade och profilerade kompositioner av gruppens gitarrist Joel Fabiansson. Inte sällan framstår kompositionerna som viktigare än improvisationerna; låtarna tjänar inte i första hand som avstamp för solistiska utflykter som så ofta annars i jazzmusik. Ett exempel är det Bill Frisell-influerade inledningsspåret Donvald.

Den utmärkte Joel Fabianssons spel är tydligt integrerat med kompositionerna, och därför blir de fyra spåren med baritonsaxofonisten Andreas W Andersson extra intressanta. Han kommer så att säga in från sidan och rör om i trions tajta sound – vrider och vänder på låtarna.

Och i den vackra Den ensammaste båten spelar han med fin lyrisk känsla. Varför inte göra trion till kvartett och Andreas W Andersson till fjärde medlem?Trio Gordon, tillsammans med Daniel Ögren, hör till den unga svenska jazzens intressantaste namn.  Deras nyutkomna skivor präglas bägge av lågmält egensinne.

Jörgen Östberg

Annonser
Annonser