Ulla Carin & Gilbert Holmström: Magritte

Nilento Records
Ulla Carin Holmström v, Gilbert Holmström as, ts, Thomas Hellsten p, Tom Frode Tveita b, Anders Kjellberg dr. Inspelad september 2019 i Nilento Studio, Göteborg.

Jag vet inte vad som flugit i mig. Jag brukar undvika att recensera skivor med musiker jag känner eller spelat med. Jag är klart jävig i detta fall men ska försöka att hålla mig saklig och kall. Utan tvekan känns det lite konstigt när jag tänker efter men jag tänker också att risken för att Gilbert (Holmström) eller Anders (Kjellberg) inte skulle göra bra ifrån sig torde vara helt obefintlig. Så det dilemmat slipper jag. Nog om detta.

Trevlig skiva – jag blir glad av detta. Epitet som trevlig och glad kanske inte alltid ses som positivt i recensioner. Snarare ofta lite nedlåtande. Där vill man ju hellre läsa om bedövande fantastisk och överväldigande musik. Kanske till och med lite ”svår” musik. Men här står jag på mig och tillägger att – detta är trivsamt och kul att höra. Det är en underbar skiva att hasa omkring till i sin coronabubbla där hemma. Alla spelar fantastiskt, alla gör det dom ska, det svänger och att Gilbert Holmström var 82 år när skivan spelades in och att han oförtrutet spelar så glimrande känns obegripligt. Vad är den mannen gjord av? Respekt!

Gilbert har skrivit all musik och även texten till alla låtar utom en som är skriven av Bo Bergman. Ett instrumentalt spår tillkommer också. Ulla Carin Holmströms personliga och befriande sakliga sång gör att dessa texter verkligen går fram. I like! Kul att höra Gilbert lite på altsax igen också. För egen del har jag inte hört honom blåsa altsax på skiva sedan Mount Everest Trio i mitten av 70-talet. Fantastiskt också att få en ny version av Gilbert-hitten Resan till Hellas som för första gången dök upp på ikoniska Utan Misstankar med Gilbert Holmströms Kvintett redan 1965. Härligt. Tack.
Magritte på er!

Per-Åke Holmlander

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser