UnitJazzandworld

UNIT Jazz and world

UnitJazzandworld

Recenserad i OJ 2-12

UNIT
Jazz and world

Seven streets of Hanoi- Zawinul – Stenristarna – Hildur Ottilia– A Song without words – Wintersong for U – Wolfprelude – Villa Lobos – Elis – Another avenue

Max Music Scandinavia /Universal/tid: 48 min

Anders Hagberg ss fl, Niclas Höglind g, Kristofer Johansson dr perc, Johan Glössner Q-chord.

Insp i Kristianopel 2011.

   Betyg 3: •••

Svensk folklore, östasiatiska toner, funk  och impressionistiska klanger är ingredienser i gruppen Units musikaliska gryta, och Höglind och Hagberg står för samtliga kompositioner. Visst är det suggestiv och vacker musik vi bjuds på, och inledningsvis får vi ett smakprov på färger och dofter i den vietnamesiska huvudstaden, varefter vi undfägnas en njutbar och vördnadsfull hyllning till en ungerske  jazzlegenden Joe Zawinul, i ballad form: Hagbergs komposition är vacker och gripande.

Stenristarna doftar förstås svensk folklorik, andra nummer präglas mer av exotiska rytmer och harmonier. Stillsamma ballader och hetsigare nummer med rytmer avlöser varandra, det verkar som om man tidvis vill försätta lyssnaren i ett slags meditativt stadium, och i Elis övergår en vacker flöjtstämma i en mysigt gungande rytmik, innan det hela övergår i en orgie i atonalitet – så visst sätts lyssnarens tålamod på prov då och då, men som helhet är Unit en spännande, men bitvis krävande, upplevelse.

Per Wikén

Annonser
Annonser