US4: My Scandinavian Blues – A Tribute to Horace Parlan

Stunt Records STUDC 16012 / Tid: 55 min.
Tomas Franck ts, Thomas Clausen p, Jimmi Roger Pedersen b, Adam Nussbaum dr, Sinne Eeg voc. Insp i Köpenhamn den 5-6 nov 2014. DVD ingår.

Köpenhamn var under ett antal år en jazzens huvudstad. Flera amerikanska jazzmusiker upptäckte att Danmark bjöd på en miljö fri från rasfördomar och med en arbetssituation för jazzmusiker som var fjärran från det tuffa läget som rådde i USA. Alltså blev Danmark på sjuttiotalet och framöver hemvist för jazzartister som Dexter Gordon, Ben Webster, Ernie Wilkins, Ed Thigpen och Horace Parlan med flera.
Parlan som hade medverkat i Charles Mingus Jazz Workshop och alltså deltog i inspelningen av Mingus Ah Um släppte också i eget namn sju album på Blue Note. Han intog också pianopallen i Dexter Gordons klassiker Doin’ Alright och han var alltså långt ifrån okänd när han plötsligt dök upp i Köpenhamn.

Horace Parlan har nu fyllt åttiofem år. Detta plus att han verkat i Danmark längre än någon annan nu levande jazzmusiker är absolut en bra anledning att hylla honom. Skivbolaget Stunt har med hjälp av Parlan producerat och hela kalaset har Horace Parlan själv finansierat. Han har också valt ut de medverkande musikerna.
Första spåret, Us Three inleds med ett mäktigt basintro och via ett walking basschorus tar Tomas Franck vid med ett välformulerat och Coltraneinspirerat solo. Sedan följer en rad r&b-färgade och rockiga låtar, alla skrivna av Parlan. Försök bara att sitta still till Heading South! Danska sångerskan Sinne Eeg är definitivt sin egen men jag måste här ändå göra jämförelsen med Anita O’Day, positivt menat. Sinne har sedan jag första gången hörde henne för ett antal år tagit flera kliv uppåt och måste nu räknas till de riktigt stora jazzsångerskorna. Lyssna bara på Norma och Little Esther. Mycket mera finns naturligtvis att säga om denna kvartett, till exempel Jimmi Pedersens eminenta basarbete i On Wilton och Broken Promises. Stort!
Som en sorts bonus får vi på köpet en DVD med sex kortfilmer som berättar historien om Horace Parlan och hans My Scandinavian Blues och om livet med hustrun Norma och tiden i Köpenhamn och Danmark.

Stig Linderoth

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54382) [1]=> int(54305) [2]=> int(54353) [3]=> int(54325) [4]=> int(54013) [5]=> int(54209) [6]=> int(51323) [7]=> int(50803) [8]=> int(54329) [9]=> int(54321) }