VerneriPohjolaQuartet

VERNERI POHJOLA QUARTET Ancient history

VerneriPohjolaQuartet
Recenserad i OJ 4-12

VERNERI POHJOLA QUARTET
Ancient history

Deism – But this one goes in four – Ancient history – Hyperballad – White view – Cheap taxi adventure – Thunderous thoughts – Ballad 18.

ACT 9517-2/Naxos/tid: 62 min

Verneri Pohjola tp, Aki Rissanen p, Joonas Riippa tr, Antti Lötjönen bas, Jukka Perko as, Tatu Rönkkö perc. Insp i Helsingfors sept, okt 2011.

Betyg 3•••

Med sin gedigna instrumentbehärskning och sin improvisationsförmåga är Verneri Pohjola en god representant för utbildningen vid Sibeliusakademins jazzavdelning i Helsingfors. Han redovisar här sin musikaliska profil med sju egna stycken.

Hyperballad, av isländska popikonen Björk, visar tyvärr hur svårt det är att fylla den genrens ackordfattiga teman med intressant instrumentalt innehåll, och flera av Pohjolas egna alster dras med samma brister.

Det hörs att musikerna är mycket drivna instrumentalister och de utför kompositionerna med all önskvärd precision, men låtarnas strukturer bjuder på för litet innehåll för att improvisationerna skall bli riktigt intressanta för en lyssnare – åtminstone med min bakgrund.

Deism lunkar på i över 11 min utan att egentligen utvecklas och titellåten tar oss tillbaka till detta långsamma tempo och det börjar kännas lite tålamodsprövande. Minimalismen i White view, också den i ett långsamt tempo, blir inte intressantare bara för att vissa partier spelas lite starkare.

Cheap taxi adventure är rörligare med en uppiggande rytmik men återigen känns musiken låst i ett och samma modala känsloläge. Det snabba tempot i Thunderous thoughts kommer som en efterlängtad variation men så avslutas plattan med Ballad 18 med ett tempo långsammare än i något av de tidigare styckena.

Nu är det ju inte givet att Pohjola och hans generation är ute för att skapa ny jazz och det är bara att hoppas att man hittar en publik som kan relatera till den här typen av låtar.  Två stjärnor för låtarna, ytterligare en för musikernas hantverk.

Ulf Adåker

Annonser
Annonser