VijayIyerTirtha

VIJAY IYER with PRESANNA & NITTIN MITTA Tirtha

VijayIyerTirtha

VIJAY IYER with PRESANNA & NITTIN MITTA
Tirtha

Duality – Tribal wisdom – Tirtha – Abundance – Falsehood – Gauntlet – Polytheism – Remembrance – Entropy and time
ACT 9503-2/ Cosmos music group/tid 61 min

Vijay Iyer p, Presanna g vo, Nittin Mitta tabla.

Insp 11 – 12 augusti 2010 i New York.

••••

Den ytterligt produktive pianisten Vijay Iyer släpper nu en trio-cd med två indiska musiker, gitarristen Presanna och tablaspelaren Nittin Mitta. Som vanligt då det gäller Iyer så är det inget traditionellt eller förväntat som presenteras, utan en högst egen och personlig blandning av musikaliska influenser.

Titeln på skivan Tirtha – vilket också är namnet på trion – är sanskrit för ”vadställe” vilket i religiös bemärkelse är en helig plats som möjliggör förflyttningar till ett djupare tillstånd. Metaforiskt är det just det trion gör, förflyttningar och övergångar mellan olika musikaliska tillstånd i ett konstant flöde med varierande intensitet. I pressreleasen skriver Iyer att han och hans medmusiker definitivt inte ville skapa någon slags form av ”indofusion”, utan tvärtom möjliggöra ett öppet möte mer präglat stora frihetsgrader och mervärde än någon form av traditions tänkande. Så även om soundet på plattan direkt för tankarna till Indien – vilket är svårt att undvika med tablas som primärt slagverk – så upptäcker man snabbt att här är det andra premisser som gäller.

Inledande Duality för tankarna till Steve Reich och dennes seriala minimalism med förskjutna rytmer, medan exempelvis Tribal wisdom och Abundance mer har en sakral sfärisk stämning med modalt markerande pianospel ifrån Iyer. Gitarristen Presanna  följer inte många klicheer, utan låter stundtals med sitt svajiga spel som en jordbunden countrygitarrist, omväxlande med sväriska klanger á la Pat Metheny men utvecklar också en intensitet och spelstil i sitarliknande former.

Tablaspelaren Nittin Mitta har ett mer traditionellt förhållningssätt, men kan med små medel underhålla en subtil puls som bär styckena framåt.

På Tirtha ställs en ytterligare sida av Vijay Iyers mångsidighet i fokus – även om hans tidigare skivor också innehåller element ifrån hans indiska påbrå – och befäster hans position som en jazzens mest intressanta pianister.

Ulf Thelander

Annonser
Annonser
array(11) { [0]=> int(51323) [1]=> int(54731) [2]=> int(54968) [3]=> int(54880) [4]=> int(55149) [5]=> int(50803) [6]=> int(54735) [7]=> int(54787) [8]=> int(54566) [9]=> int(54382) [10]=> int(54790) }