WadadaLeoSmithMbiraDarkladyofthesonnets

WADADA LEO SMITH’S MBIRA Dark lady of the sonnets

WadadaLeoSmithMbiraDarkladyofthesonnets
Recenserad i OJ 1-12


WADADA LEO SMITH’S MBIRA
Dark lady of the sonnets

Straght bell Wallace – Blues: Cosmic beauty – Zulu water festival – Dark lady of the sonnets – Mbira

TUM records TUMCD 023/

www.tumrecords.com/tid 56 min

Wadada Leo Smith tp flh, Min Xiao-Fen pipa, Pheeroan akLaff dr.
Insp den 24 – 25 januari 2007 i Finland.

   Betyg 3: •••

Wadada Leo Smith är en oerhört produktiv musiker med en spännande bredd i de improvisatoriska sammanhang han verkar. Smith har både ett starkt intellektuellt förhållningssätt kring sitt musicerande med både djupgående studier och transkriberingar av den afro-amerikanska kulturen och traditionerna via AACM, men också ett öppet öra för nya impulser bl a demonstrerat i samarbetet med gitarristen Henry Kaiser och pianisten Vijay Iyer.

Smiths samarbete med slagverkaren Pheeroan akLaff sträcker sig tillbaka till mitten av sjuttiotalet och man noterar direkt att det här är två musiker som läser varandra intuitivt och stundtals telepatiskt. Smith arbetar inte med några raka kompositioner utan ramarna är stundtals lösa och fria, vilket sätter akLaffs arbete på prov i uppgiften att ge kontur och ramverk kring improvisationerna. Ett arbete som blir än mer påtagligt och viktigt för att matcha gruppens den tredje medlem, Min Xiao-Fen som trakterar pipa, ett traditionella kinesiskt stränginstrument med en i mitt tycke stum och platt klang.

Xiao-Fen är klassiskt skolad men har även rört sig i rätt otraditionella sammanhang bl a samarbetat med sångerskan Björk. Merparten av kompositionerna – samtliga skrivna av Smith – ger möjlighet till kontrastrika möten mellan trions medlemmar där olika musikaliska temperament konfronteras. Smiths öppna sökande, akLaffs resoluta markerande och Xiao-Fens sirliga ornamenterande fungerar ibland kompletterande, ibland synergetiskt men periodvis blir det parallelliteter där kontakten uteblir.

Resultatet blir med andra ord blandat på The dark lady sonnets, men ambitionen är i hög grad lovvärd och mestadels också hörvärd.

Ulf Thelander

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54382) [1]=> int(54715) [2]=> int(50803) [3]=> int(54735) [4]=> int(54566) [5]=> int(54707) [6]=> int(54329) [7]=> int(54731) [8]=> int(54639) [9]=> int(51323) [10]=> int(54746) [11]=> int(54541) }