WildbirdsRivers

WILDBIRDS AND PEACEDRUMS – Rivers

WildbirdsRivers
Recenserad i OJ 5-10

Wildbirds and Peacedrums
Rivers

Bleed like there was no other flood – Tiny holes in the world – Under land and over sea – Fight for me – Peeling off the layers – The wave – The drop – The course – The lake – The well

The Leaf Label ltd/ tid 45 min

Mariam Wallentin vo, steelpan och orgelbaspedal, Andreas Werliin dr, perc. Insp Reykjavik januari 2010.

••••

Wildbirds & Peacedrums är en konstellation som utgörs av sångerskan och kompositören Mariam Wallentin och trumslagaren Andreas Werliin. Deras förra skiva On the snake som släpptes 2008 blev internationellt kritikerrosad. Efter att ha lyssnat på deras nysläppta skiva Rivers, säger det mig att det här albumet också kommer att bli en stor succé.

Storheten i musiken slår en direkt när man sätter på skivan. Då möts man av en ljudbild som karakteriseras av en enastående kyrkokör, Björk-liknande sång och kraftfullt markerade trummor. Den isländska tolvmannakören som är arrangerad av Hildur Gudnadóttir är med på de första fem spåren och ger musiken en unik och andlig karaktär. Fusionen mellan elementen blir rysligt bra.

Andra delen av Rivers innefattar endast trummor, steelpan (oljefat), orgelbaspedaler och sång. Trots de få instrumenten skapar de en effektfull ljudbild med Werliins tunga och häftiga beats och Wallentins vackra och melankoliska, fast nästintill sköra röst.

Orgelbaspedalerna och steelpan ger en utfyllande effekt, i synnerhet steelpan som ger musiken en varm och ljusare karaktär, i kontrast mot det melankoliska. Instrumentet för även mina tankar till västindisk musik. Ett av mina favoritspår är The wave som verkligen sammanfattar musiken väl och där även texten är lysande skriven som visar på Wallentins begåvning som kompositör.

Det här är verkligen alternativ musik och man har svårigheter att placera den i en viss specifik genre. Men vad gör det när musiken är så vacker och uttrycksfull?

Josephine Stensson

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54735) [1]=> int(54566) [2]=> int(50803) [3]=> int(55149) [4]=> int(54790) [5]=> int(54880) [6]=> int(54787) [7]=> int(55167) [8]=> int(51323) [9]=> int(55161) [10]=> int(54968) [11]=> int(54382) }