Yamina: How Deep is the Ocean

yamina ocean

Opus 3 CD250001 / Tid: 42 min.
Yamina p, voc, Björn Jansson ts, bc, Anna Wallgren violincello, Mats Andersson g, Robert Erlandsson b, Thomas Wingren perc. Inspelad i Järna Kulturhus augusti 2015.

Vatten tycks vara Yamina Enedahls rätta element. 2003 satte hon världsrekord i fridykning och när hon nu skivdebuterar är det med ett konceptalbum byggt på HC Andersens berättelse om den lilla sjöjungfrun, ”Den lille havfrue”.

Yamina illustrerar den sorgliga sagan om sjöjungfrun som förälskar sig i den vackre prinsen med egna sånger och några väl valda klassiker ur den amerikanska sångboken. Den i särklass mest självskrivna av dessa är förstås titelspåret, Irving Berlins How Deep is the Ocean.

Det är en mjuk och långsam skiva med en helt akustisk ljudbild. Opus 3-teknikern Jan-Eric Persson har placerat Yamina och hennes fem medmusiker i konsertsalen i Järna Kulturhus och spelat in dem live, fast utan publik.

Låtmässigt finns det föga att invända. Standardlåtarna är ju som de är, mer eller mindre outslitliga, och Yamina har kompletterat med några egna genomarbetat melodiösa ballader. Faktum är att det är hennes egna kompositioner som utgör albumets behållning. Standards som My Foolish Heart och Wild is the Wind kräver en starkare och bättre vokalteknik än Yamina besitter. Hennes egna låtar är mer som blanka kort: när det inte finns något, eller någon, att jämföra med blir den svaga rösten mindre av ett störningsmoment.

Yes No Yes, Very Present och Living Dead är väldigt fina ballader men framförandet är, dessvärre, mer att karaktärisera som sömnigt och såsigt än laddat och finstämt.

Thomas Wingren driver försiktigt på med diskreta slagverk och Björn Jansson bidrar med fina solon på tenorsax och basklarinett.

Dan Backman

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(50803) [1]=> int(54382) [2]=> int(54305) [3]=> int(54013) [4]=> int(54209) [5]=> int(51323) [6]=> int(54325) [7]=> int(54329) [8]=> int(54353) [9]=> int(54321) }