Sörmlands jazzföreningar i samarbete för att tillgängliggöra jazzen

Text: Patrik Sandberg

Att livet som jazzarrangör kan vara lika inspirerade och fantastiskt som ensamt och stundtals omöjligt vet de flesta som någon gång provat uppdraget. Lösningen på en del av utmaningarna kan finnas i Sörmland där aktörer gått samman för att skapa  Jazz och Glassfestivalen. Med gemensamma krafter når man en ny publik och får möjlighet att samla en gedigen banduppställning och musikalisk bredd. Den samarrangerade festivalen bidrar dock med så mycket mer. Här skapas gemenskap arrangörer emellan och inspirerande samtal bubblar samtidigt som nya krafter och idéer plockas med hem till de lokala klubbarna.

Vi vill visa att jazz inte är farligt och att jazzen har många uttryck men den gemensamma nämnaren är att det händer här och nu. Att jazzen välkomnar alla oavsett ålder och ursprung. Vår gemensamma ambition är att alla mellan 0 och 100 år ska hitta något som berör just dem själva. Det känns som att vi har lyckats, säger Kenneth Johnson, ordförande  Jazz i Sörmland.

Festivalen firar nu sitt tredje år med sitt breda koncept med musik, mat och glass i förhoppning att den ska permanentas som en viktig mötesplats där den redan frästa jazzälskaren kan trivas med nyfikna musikälskare. Varför ska man åka på detta arrangemang, jo för att man tycker att programmet tilltalar eller att man vill uppleva en härlig stämning med mat, glass, trevliga människor och musik som man inte tidigare har hört.

Vi ville göra något för jazzen och bestämde oss för att ta hjälp av alla jazzföreningar i regionen. Vi möts i Flen som ligger centralt i Sörmland, där det inte finns någon jazzklubb idag. Så spånade vi kring namnet. Det blev Jazz och Glass eftersom Flen är känt för sin glasstillverkning, berättar Pontus Langendorf, projektledare, Scenkonst Sörmland.

De engagerade jazzklubbarna har placerat varsin akt under festivalens program som också innehåller några akter som Scenkonst Sörmland kompletterat med.

Genom paraplyorganisationen Jazz i Sörmland arbetar man nu med målet att få igång en kontinuerlig jazzverksamhet i Flen, detta i form av en egen Jazzklubb. En jazzklubb i Flen har tidigare funnits men sedan några år tillbaka har verksamheten legat nere. Nu hoppas Jazz i Sörmland att kunna bidra med motivation till att återuppta organisationen för visst verkar det finnas publikunderlag.

-Jazz kan låta på så många sätt och det får Jazz och Glassfestivalens besökare verkligen uppleva. Så bra det blir när flera aktörer samarbetar! När  arrangörer med olika fokusområden och kompetenser går samman växer drivkraften, högst troligt både gällande det gemensamma festivalarrangemanget och i den egna verksamheten i respektive kommun. Fortsättning av festivalen planeras för åtminstone 4-5 år framåt. Här finns en metod att inspireras av för att med gemensamma krafter placera jazzen i centrum säger Kenneth Johnson

Årets festival hålls den 10 augusti i Thuleparken, Flen. Fri entré och gratis parkering.

Spelschema :

14:00 Jesses New Orleans Band

15:00 L.E Brixmark & New Holland Band

16.00 Konsertburkar-familjekonsert

16:45 Kiralina Salandy/Andreas Hellqvist/Jesper Kviberg 18:00 TajNic Trio

19:00 Erik Söderlind Quartet

20:00 David’s Angles

21:00 Skarbö Skulekorps

 

 

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54382) [1]=> int(55149) [2]=> int(54790) [3]=> int(51323) [4]=> int(54566) [5]=> int(54735) [6]=> int(55167) [7]=> int(54880) [8]=> int(54968) [9]=> int(50803) [10]=> int(54787) [11]=> int(55161) }