Staffan Abeleen död

 

(f 1940) Staffan Abeleen gjorde berömda inspelningar med trumpetaren och kompositören Lars Färnlöf mellan 1961 – 66, utgivna på cd (Dragon). I den berömda kvintetten spelade bland andra Björn Netz, Palle Danielsson, Bosse Skoglund och Lennart Åberg. De samarbetade också med Monica Zetterlund. Kvintettens inspirerades av den så kallade budskapsjazzen med trumslagaren Art Blakey och pianisten Horace Silver som frontfigurer i gruppen Jazz Messengers.

I Orkesterjournalens omröstning om bästa orkester 1962 röstades Staffan Abeleens orkester fram som trea.

Abeleen ingick också i gruppen Sansara, med Färnlöf, Jojje Wadenius, Bernt Rosengren och Fredrik Norén, för att nämna några, som turnerade flitigt.  Men de spelade bara in en skiva, ”Plays the music of Lars Färnlöf”, 1976, (Mirrors) och då med Bobo Stenson vid pianot.Bertil Lövgren har varit en annan flitig vapendragare.

Staffan Abeleen Quintet med bland andra Tommy Koverhult på saxofoner spelade tillsammans ända in på 2000-talet.

Abeleen som var storrökare sedan 17 års ålder drabbades av kol, ett svårt lungemfysem, för ett år sedan och det var den sjukdomen som tog hans liv. När han förstod att det snart var slutspelat, skänkte han sin Steinwayflygel till jazzklubben Glenn Miller Café i Stockholm.